KAHİRE

Başkent Kahire'de Mısır gazetelerinin editörleriyle bir araya gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la konuştum. Filistin milli mutabakatı sağlandıktan sonra birlikte Gazze'ye gidebiliriz" diye konuştu.

Hamas ve Fetih arasında ayrılık olduğu müddetçe Gazze'ye "dayanışma" amaçlı ziyaretleri kabul etmediğini belirten Abbas, "Bu aşamada gerçekleştirilen ziyaretler, Filistin meselesine hizmet etmez" ifadesini kullandı.

ABD'nin, Filistin ve İsrail arasında "ekonomik barış" yapılması yönündeki çabalarına ilişkin İsrail medyasında yer alan haberleri değerlendiren Abbas, "Filistin'deki ekonomik durum zor. Ancak ekonomik çözümün siyasi çözümün önüne geçmesi mümkün değil" diye konuştu.
Abbas, sözlerine şöyle devam etti:
"ABD yönetimine müzakerelere yeniden başlamak için İsrail'e baskı yapılması ve taleplerimizin karşılanması gerektiğini bildirdik. İsrail'in tabii kaynaklarımızdan elini çekmesini, Kudüs ve Batı Şeria'daki yerleşim birimi inşası yönündeki faaliyetlerini durdurmasını istiyoruz. Taleplerimiz yerine getirilmeden müzakerelerin yeniden başlaması mümkün değil."

Filistin Devlet Başkanı Abbas, 3 günlük Mısır ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile bir araya gelmiş,Filistin milli mutabakatı ve barış sürecini ele almıştı.