SARAYBOSNA - Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bosna Hersek'in, babası rahmetli Aliya İzzetbegoviç'in ve kendisinin büyük dostu olduğunu belirterek, ''Evet biz taraf tutuyoruz, Recep Tayyip Erdoğan’ın tarafındayız'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanlığı görevini Mart ayında devralmasının ardından ilk kez Türkiye’ye 11-13 Mayıs'ta resmi ziyaret gerçekleştirecek olan Bakir İzzetbegoviç, ziyareti öncesi AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İzzetbegoviç, Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin soru üzerine, ''Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini büyük heyecanla bekliyorum, sanki kendi seçimimdir'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasını da arzuladığını ifade eden İzzetbegoviç, şunları kaydetti:

''Erdoğan özel bir insan. Sadece Türkiye’nin değil bütün Müslümanlar'ın lideridir, herkes ona bakar ve başarılı olmasını arzu eder. Bosna Hersek’te ekim ayında seçim yapılacak ve belki ben de yine aday olacağım. Ama Türkiye’deki seçimlerden dolayı kendi seçimlerimde duyduğum heyecanın bir benzerini yaşıyorum. Kendi seçimim gibi heyecan duyuyorum.''

İzzetbegoviç, Türkiye’nin uzaktan bakıldığında, ulaştığı başarının çok büyük ve neredeyse inanılmaz olduğunu vurgulayarak, bütün bunların da sadece 10 yılda yapılmış olmasının ülkenin ulaştığı başarıya ayrı bir önem kattığını dile getirdi.

Bakir İzzetbegoviç, ‘’Biz Türk milletinden ve Türkiye’yi bu şekilde yöneten dostlarımızdan gurur duyuyoruz’’ dedi.

''Sırbistan ile Bosna Hersek arasındaki ilişkilerin düzelmesinde Türkiye’nin rolü büyük''

Bosna Hersek, Türkiye ve Sırbistan arasında daha önce yapılan üçlü zirvelerle ilgili soru üzerine de Bakir İzzetbegoviç, ‘’Üçlü zirveler, konusunu Sırbistan’ın yeni Başbakanı Aleksandar Vuçiç ile de görüşeceğim, kendisi gelecek hafta Saraybosna'yı ziyaret edecek. Yapılacak daha çok iş var, ancak zirveler bence amacına ulaşmıştı. Bosna Hersek ile Sırbistan arasındaki ilişkiler küllerinden doğdu. Bütün bunlar Türkiye’nin inisiyatifi ile oldu’’ diye konuştu.

Türkiye’nin iş adamlarını Bosna Hersek’e yatırım yapması için teşvik ettiğini anımsatan İzzetbegoviç, Bosna Hersek tarafının da bazı prosedür ve işlemleri kolaylaştırıp ülkeye yapılacak yatırımları kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar yaptığını kaydetti.

İzzetbegoviç, ‘’Türkiye gerçekten bizim için çok şey yaptı. İki kredi imkanı sundu. Birisi sürdürülebilir geri dönüşüm ve kırsal alanların gelişimi, diğeri ise Exim Bank üzerindeki krediler. Türk liderler, ayrıca iş adamlarını da Bosna Hersek’e gelmeleri için sürekli olarak teşvik ediyor’’ dedi.

İzzetbegoviç Türkiye ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşmeler yapacağını ifade ederek, ‘’Tabi ki bu görüşmelere değerli dostum, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katılacak’’ ifadesini sözlerine ekledi.