CAKARTA

Endonezya Yasal, Siyasi ve Güvenlik İşleri Koordinasyon Bakanı  Luhut Pandjaitan yangınların kontrol altına alınmasının bir ay daha sürebileceğini belirtti.

Endonezya Yasal, Siyasi ve Güvenlik İşleri Koordinasyon Bakanı  Luhut Pandjaitan iki aydır kontrol altına alınamayan orman yangınlarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ekiplerin gece gündüz söndürme çalışmalarına devam ettiğini ifade ederek, "Çalışmalar aralıksız devam ediyor. Ekipler ellerinden geleni yapıyor. Ancak yaz mevsimi olması nedeniyle, söndürme çalışmalarında zorluk yaşanıyor" diye konuştu.

Önümüzdeki 5 haftanın kritik olduğunun altını çizen Pandjaitan "Meteoroloji, Klimatoloji ve Jeofizik kurumlarımızın verdiği raporlara göre çok küçük bir ihtimal de olsa kasım ayı sonunda yağmur yağması bekleniyor. Bu nedenle yangınların üstesinden gelebilmek için bundan daha çok gayret göstermemiz gerekiyor" dedi.

Rusya, Japonya ve Malezya da destek veriyor

İki aydır devam eden yangınların bir türlü söndürülememesi kamuoyunda Endonezya'nın teknik gücünün yetersiz mi olduğu sorusunu ortaya çıkarmıştı. Dumanların komşu ülkeler Malezya, Tayland ve Singapur'a kadar ulaşması nedeniyle bu ülkelerden tepki gelmişti.

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, daha önce yaptığı açıklamada, ellerinde bulunan yangın söndürme uçaklarının su kapasitesinin 2-3 ton olduğunu anımsatarak, "Bize 12-13 ton su taşıyabilecek uçaklar lazım. Bu nedenle bazı ülkelerden yardım talep ettik" demişti.

Öte yandan Rusya'ya ait 2 yangın söndürme uçağı çalışmalara destek vermek üzere dün Endonezya'ya geldi. Ulusal Afet Zararlarını Azaltma Ajansı sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, iki Rus uçağının Sumatra Adası'nın Palembang şehrine iniş yaptığını belirterek, "Rusya uçakları yangın söndürme çalışmalarına destek verecek. Bu uçaklar 12,5 ton su taşıma kapasitesine sahip" diye konuştu.

Bölgede yangın söndürme çalışmaları 26 bin kişilik bir ekip ve 25 uçakla sürdürülüyor.

88 kişi tutuklandı

Endonezya polisi yangınlar nedeniyle aralarında kağıt ve palmiye yağı şirketlerinin çalışanlarının da bulunduğu 243 kişiyi gözaltına alırken, bunlardan 83'ü tutuklandı.

Sumatra'da 52 bin hektar, Kalimantan'da ise 138 bin hektar ormanlık alanın kül olduğu belirtiliyor.