MOSKOVA

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Moskova'da katıldığı Uluslararası İslam Forumu'nda yaptığı konuşmada, tabiatın artık insanlığı taşıyamamaya başladığını belirtti. İnsanların yaptıklarından dolayı kainatın düzeninin bozulduğuna işaret eden Görmez, yeryüzünde bütün medeniyetleri kuran bilgi kaynağının öteye itildiğini belirtti.

İslam dünyasındaki bazı ülkelerde yaşanan savaşlara değinen Mehmet Görmez, İslam medeniyetinin yaşandığı yerlerde Müslümanların acımasızca birbirlerine karşı savaştıklarını hatırlatarak, "İslam dünyasının en büyük sorunu din konusunda doğru ve sahih bilgiye ulaşmamak. Din konusunda sahih bilgi üretimi ve bu bilginin müesseselerde doğru usul ve yöntemle, doğru bir metodoloji ile öğretilememesinin en büyük sorun olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Görmez, bilgiyi 'dini ve dünyevi' diye ayırmadan, kainatın ayetlerini kitabın ayetlerinden ayırmadan, aklı ve vahyi, kalbi karşı karşıya getirmeden ilim, hikmet ve marifetin ahlak, adalet ve merhamet ile birleştirilerek eğitime dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Müslümanların öncelikle din konusunda doğru ve sahih bilgiyi, ilim, hikmet ve marifeti ahlak, adalet ve merhametle birleştirerek çocuklara, genç nesillere öğretmesi gerektiğini vurguladı.

Bugün İslam dünyasında yaşananların dinden ya da mezheplerden kaynaklandığını hiç kimsenin iddia edemeyeceğinin altını çizen Görmez, "Bugün İslam dünyasında olup bitenler; 200 yıllık sömürgeler, dikta rejimleri, işgaller, savaşlar, onların gölgesinde cehaletle yetişen yaralı bilinçler, nesiller ve bu nesillerin kin ve öfke ile kendi düşüncelerini, kendi ideolojilerini din zannederek İslam'ın yerine koyarak yaptıkları yanlışlardan kaynaklanıyor" ifadesini kullandı.

Formun birinci oturumunda, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, İslam dünyasına katkılarından dolayı "teşekkür nişanı" taktı.

Forumda Türkiye'nin yanı sıra Abhazya, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Endonezya, İran, Kazakistan, Katar, Çin, Kırgızistan, Litvanya, Moğolistan, Polonya, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Tacikistan, ve Özbekistan'dan katılımcılar yer alıyor.