AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Hollanda'nın, Türkiye'nin uzun vadede AB için taşıdığı önemi en iyi anlayan ülkelerden biri olduğunu ifade ederek, ''Hollanda'nın öncülüğünde artık Avrupa'nın bu akıl tutulmasından çıkarak Türkiye'ye ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına karşı uygulanan haksız ve mantıksız vizelerin kaldırılacağına inanıyorum'' dedi.
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Hollanda'ya gelen Bağış, Amsterdam'da düzenlenen ''Türkiye-Hollanda İş Forumu'' toplantısının ardından Hollanda Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Maxime Verhagen ile ortak basın toplantısı düzenledi.
     Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bağış, bir gazetecinin, ırkçı Özgürlükler Partisi'nin lideri Geert Wilders'in Cumhurbaşkanı Gül'ün Hollanda ziyaretine karşı çıktığını anımsatması üzerine şöyle konuştu:
      ''Sayın Cumhurbaşkanımız Hollanda'ya, majestelerinin daveti üzerine, iki ülke arasında 400 yıldır devam edegelen bir dostluğu kutlamak üzere başlatılan törenlerin açılışı için geldi. Hollanda halkı, sayın Cumhurbaşkanımıza çok büyük bir muhabbet gösterdi. Gerek kraliçe, gerek meclis başkanı, gerek başbakan, gerekse bakanlar ve yolda yürüyen Hollandalılar gerçekten bu 400 yıllık ilişkinin daha da gelişmesi için çok büyük bir heyecanla, büyük bir dostluk içerisindeler. Birileri çıkıp bir iki çağrıda bulunuyorlarmış, bunu siyaseten istismar etmek istiyormuş. Hani bizde bir laf var 'İt ürür kervan yürür' diye. Hollanda'da hiç kimsenin bunu önemsemediğinin farkındayız. Hatta sayın Cumhurbaşkanımıza gidip 'bu tür şeyleri ciddiye almayın, biz sizin burada bulunmanızdan dolayı mutluyuz' diyen insanlara şahitlik ettik.''


     ''Bu akıl tutulmasından çıkarak...''

Türkiye'nin uzun vadede AB için taşıdığı önemi en iyi anlayan ülkelerden birisinin Hollanda olduğunu vurgulayan Bağış, 2004 yılında Hollanda'nın dönem başkanlığı sırasında müzakerelere başlama tarihinin alındığına dikkati çekti.
      Avrupa'da Türk vatandaşlarına uygulanan haksız vizelerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Bağış, bu konuda Hollanda'nın öncülük yapabileceğine değinerek, ''Hollanda'nın öncülüğünde artık Avrupa'nın bu akıl tutulmasından çıkarak Türkiye'ye ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına karşı uygulanan haksız ve mantıksız vizelerin kaldırılacağına inanıyorum'' diye konuştu.
     Hollanda Başbakan Yardımcısı Maxime Verhagen ise iki ülke arasındaki ilişkilerin oldukça iyi düzeyde olduğunu belirterek, bunun daha da ileriyi götürülmesi için çaba harcadıklarını ifade etti.
     Hükümet olarak bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Verhagen, Hollanda'da yaşayan Türklerin iki ülke arasında köprü görevi gördüğünü belirtti.