ROMA - Merkezleri Roma'da bulunan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile kardeş kuruluşları Dünya Gıda Programı (WFP) ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), BM raporunu "Dünyada gıda güvensizliği" ismiyle açıkladı.

FAO’nun resmi internet sitesinde "Açlık 800 milyonun altında. Bir sonraki amaç; bu durumu ortadan kaldırmak" başlığıyla duyurulan rapora göre, yaklaşık her 9 insandan birinin aç olduğu, toplam aç sayısının 795 milyon kişi olarak ölçüldüğü bildirildi. Raporda, bu sayının 1990-92 yılları aralığına göre ise 216 milyon daha düşük olduğu bildirildi.

Açlık raporunda, gelişmekte olan bölgelerde, yetersiz beslenme oranının da çeyrek yüzyıl öncesine göre, yüzde 23,3'ten yüzde 12,9'a gerilediği kaydedildi.

FAO tarafından gözlemlenen 129 ülkeden 72'sinin yani büyük çoğunluğunun Milenyum Kalkınma Hedefleri'ni gerçekleştirmeyi başardığı ifade edilen raporda, Milenyum Kalkınma Hedefleri'ni tam olarak gerçekleştiremeyen söz konusu 29 ülkenin 1996'daki Dünya Gıda Zirvesi’nde alınan kararlar doğrultusunda daha iddialı hedeflere ulaştığı ve yetersiz beslenenlerin sayısını 2015'te yarı yarıya azalttığı belirtildi.

Raporda, dünyada yaşanan ekonomik koşullardaki gelişmelerin 2015'te gıda güvenliğinde hedeflere ulaşılmasında engeller yarattığından bahsedildi.

Doğal afetler, sıra dışı hava olayları, siyasi istikrarsızlıklar ve iç kargaşalar nedeniyle 24 Afrika ülkesinin 1990 yılına göre iki kat daha fazla gıda kriziyle karşı karşıya olduğu uyarısı da yapıldı.

Raporda dünyada yetersiz beslenen her 5 kişiden birinin iyi yönetilemeyen, ölüm ve hastalıklara her an açık kriz ortamlarında yaşadığına dikkat çekildi.

BM raporunda açıklaması yer alan FAO Genel Direktörü Graziano Da Silva, "sıfır açlık kuşağına" erişmek durumunda olduklarını belirterek, "Milenyum Kalkınma Hedefleri'nde ulaşılan başarı, bize gerçekten açlık hedefinin ortadan kaldırılabileceğini gösteriyor" diye konuştu.