SAVAR/PEKİN/ŞANGHAY/ATİNA/BAKÜ/SOFYA/MADRİD

Bangladeş'in başkenti Dakka'da binlerce işçi, geçen hafta bir iş merkezinin çökmesi sonucu 386 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda iş güvenliği için yürüyüş düzenledi. 

Ellerinde bayraklar ve pankartlarla sokaklara dökülen işçiler, slogan atarak hükümete bir an önce eyleme geçmesi çağrısında bulundu. 

Can güvenliklerinin sağlanması ve ücretlerinin artırılması talebinde bulunan işçiler, insanca yaşamak ve çalışmak istediklerini söyledi. 

İşçiler, iş merkezinin sahibi Muhammed Sohel Rana'nın da idam edilmesini istedi.

Çin'de 1 Mayıs İşçi Bayramı sakin geçiyor

Çin'de ise 1 Mayıs İşçi Bayramı sakin bir havada kutlandı.

Üç günlük resmi tatilde halk parklara, tarihi yerlere ve eğlence merkezlerine akın etti.

Çin'de 1 Mayıs nedeniyle herhangi bir eylem, yürüyüş ya da protesto yapılmazken, yöneticiler iş ve meslek kuruluşlarına tebrik mesajları gönderiyor.

Yunanistan sokağa döküldü

Yunanistan'ın başkenti Atina 1 Mayıs'ta, hükümetin mali krizle mücadele kapsamında uyguladığı tasarruf politikası çerçevesinde alınan önlemleri protesto eden işçilerin grevlerine sahne oldu.

Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY) çağrısıyla Klaftmonos Meydanı'ndan Parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı'na yürüyüş düzenlendi.

Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) Mücadeleci İşçi Kolları Birliği (PAME) üyeleri de Sintagma Meydanı'nda ayrı bir gösteri yaptı.

Azerbaycan'da 1 Mayıs kutlamaları

Azerbaycan'da da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, başkent Bakü'de kutlandı.

Bakü'de bulunan "Fehle(İşçi)" Caddesi'ndeki İşçi Anıtı etrafında toplanan az sayıda vatandaş, ellerinde pankartlarla bir süre slogan attı. Grup, Sovyetler Birliği marşını okuduktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

Azerbaycan Komünist Partisi ve "Kırmızı Sol Gençler Birliği"nin düzenlediği kutlamaya katılımın düşük olması dikkati çekti.

Bulgaristan'daki kutlamalar seçim mitingine dönüştü

Bulgaristan'da 1 Mayıs dolayısıyla, eski Komünist Parti'nin (BKP) devamı Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) himayesinde mitingler yapıldı.

Kamuoyu araştırmalarına göre ülkenin ikinci en büyük siyasi partisi olan BSP, 1 Mayıs gününü siyasi propaganda için kullanarak, 12 Mayıs'ta düzenlenecek erken genel seçimler için başkent Sofya'da miting düzenledi.

Ülkede resmi bayram olarak ilan edilen 1 Mayıs dolayısıyla birçok şehirde BSP'nin himayesinde miting ve gösteriler düzenlendi.

İspanya'da işsizliğin gölgesinde kutlama

Avrupa'da yaşanan ekonomik krizde en büyük darbeyi alan ülkelerin başında bulunan ve 6 milyondan fazla işsizin bulunduğu İspanya'da bu yılki 1 Mayıs kutlamaları sönük geçti.

Başkent Madrid'te "Sınırları yok. Haklarını savun" teması altında gerçekleştirilen gösterilere katılımın geçen yıllara göre oldukça düşük olduğu gözlendi.
"Trokya'nın diktelerine hayır, Bu yetkililer mahvediyor ve öldürüyor, Kesintilere hayır, 6 milyon 200 bin sebebimiz var, Adalet, demokrasi ve iş istiyoruz" gibi onlarca pankart altında toplanan işçiler, bayramlarını sönük bir şekilde kutladı.