BRÜKSEL

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde Mali ve Bütçesel Hükümler faslı, Brüksel'de düzenlenen hükümetler arası konferansla açıldı.

Toplantıya, Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal, AB adına ise dönem başkanlığını yürüten Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve AB Komisyonu'nun genişleme müzakereleri ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Johannes Hahn katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konferansın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, faslın açılmasının Türkiye'ye, AB'ye ve Türkiye-AB ilişkilerine hayırlı olması temennisinde bulundu.

Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısında çok sayıda masum insanın hayatını kaybettiğini ve yaralandığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Ölen ve yaralananlar arasında yabancı konuklarımız da var. Bir kez daha bu hain saldırıyı ve terörün her türlüsünü lanetliyoruz." dedi. 

"Çifte standartları bir kenara bırakmalıyız"

Benzer bir terör saldırısının, mart ayında Brüksel'de de yaşandığını hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Daha önce Lahor'da, Mogadişu'da, Paris'te, Londra'da, Madrid'de ve dünyanın pek çok şehrinde aynı manzarayı gördük. Bu da gösteriyor ki terör ayrım gözetmiyor. Teröristler nasıl ayrım yapmıyorsa, terör örgütleri arasında da ayrım yapılamaz. DAEŞ, YPG, PKK, DHKP-C ve El-Nusra. Bu terör örgütlerinin hepsi insanlığın düşmanıdır. Çifte standartları artık bir kenara bırakmalıyız. Avrupalı dostlarımız başta olmak üzere, tüm uluslararası camiayı, terörün her türüyle, ayrım yapmadan mücadeleye çağırıyoruz."

Terörün amaçları arasında ülkeleri, atacakları adımdan alıkoymak olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Buna asla müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Bugün açılışını yaptığımız 33. fasıl da bu kararlılığımızın bir örneğidir." dedi.

"AB'nin verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz"

Türkiye-AB ilişkilerinin tarihi bir süreçten geçtiğini, Türkiye'nin vize serbestisi kriterlerin neredeyse tümünü karşıladığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Kendi adımıza, yükümlülüklerimizi yerine getirmek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. AB'den de vize serbestisi konusunda verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz." diye konuştu.