Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), ordu güçlerinin yönetim karşıtlarına yönelik çeşitli kentlerde gerçekleştirdiği operasyonlarda 97 kişinin öldüğünü duyurdu.
Merkezi Londra'da bulunan örgüt, güvenlik güçlerinin sabahtan bu yana roket, tank ve hava destekli düzenlediği operasyonlarda Halep'te 39, başkent Şam'ın banliyölerinde 34, Hama'da 6, Humus ve Rakka kentinde 5'er, Dera'da 4, İdlib'de 3 ve Haseke'de 1 olmak üzere toplam 97 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) üyesi Ebu Süleyman el-Furati, yaptığı açıklamada, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Haseke bölgesinde yer alan Ebyada petrol sahasını rejim güçlerinden alması sırasında çıkan çatışmalarda çok sayıda askerin öldüğünü ve 18 askerin muhaliflere esir düştüğünü söyledi.
Geçen hafta muhaliflerce kontrolü sağlanan Haseke kentine bağlı Şedadi beldesine Scud füzesi düşmesi sonucu büyük maddi hasarın oluştuğunu kaydeden Furati, Halep'te ve çevresinde iki ordu arasında çatışmaların yaşandığını ve rejimin birçok bölgeyi savaş uçaklarıyla bombaladığını dile getirdi.
Şam'ın Aseli, Duma, Haresta, Doğu Guta, Kabun, Ayn Terma, Kalamun ve Cedid Fadıl bölgelerinin uçakların bombalı saldırılarına maruz kaldığını ifade eden Furati, kentin Yermuk, Zemelka, Cobar ve Dareya bölgelerinde muhaliflerle Suriye ordusu arasında şiddetli sokak çatışmalarının yaşandığını da kaydetti.
SRGC, Deyru'z Zor medya sorumlusu Vesim el-Arabi de rejimin Fırat suyunu kirletmesinden dolayı 2 bin 500'den fazla kişinin tifo hastalığına yakalandığını söyledi.
Kentte tifonun yanı sıra dizanteri hastalığı ile çok sayıda kişide de böbrek taşı oluştuğunu anlatan Arabi, kentte yeteri ilaç ve tıbbi malzeme olmadığından dolayı hastaların yurtdışına çıktığını, çıkamayanların ise ilkel yöntemlerle tedavi olmaya çalıştığını ifade etti.
 Arabi ayrıca, ''Kentteki havaalanı dahil birçok askeri birlik ile şehir merkezi ÖSO birliklerince kuşatılmış durumda'' dedi.