Alman'' Der Spiegel'' dergisi, Almanya Başbakanı Merkel’in 10 yıldan beri ABD gizli servisleri tarafından dinlendiğini ileri sürdü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 10 yıldan beri ABD gizli servisleri tarafından dinlendiği ileri sürüldü.

Alman'' Der Spiegel'' dergisi, Merkel’in cep telefon numarasının muhtemelen 2002 yılından beri ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nin (NSA) dinleme listesinde olduğunu yazdı.

Derginin haberinde, bu bilginin NSA’nın gizli bir belgesinde yer aldığı belirtilirken, dinlemenin ABD Başkanı Barack Obama’nın Berlin’e yaptığı ziyaretten birkaç hafta öncesine kadar geçerli olduğu ifade edildi.

Belgede Başbakan Merkel’in cep telefon numarasının ‘’GE Chancellor Merkel’’ olarak kayıtlı olduğuna değinilen haberde, buna göre, Şansölye'nin Avrupa’dan sorumlu şube olan S2C32 ‘’Eurpean States Branch’’ tarafından hedef gösterildiğine dikkat çekildi.

Belgede bunun uygulanmasıyla da ‘’Special Collection Service’’ (SCS)  adlı birimin sorumlu olduğunun yer aldığına işaret edilen haberde, listedeki verinin sadece bağlantı bilgilerinin mi yoksa tüm görüşmelerin mi dinlendiği yönünde ne tür bir takip olduğunu göstermediği aktarıldı.

SCS’nin Berlin'in tarihi Brandenburg Kapısı’nın (Brandenburger Tor) yanında bulunan ABD Büyükelçiliğinde de yasal olarak kayıtlı olmayan casusluk şubesini bulundurduğu iddia edilen haberde, buradan NSA ve CIA çalışanlarının modern antenlerle hükümet bölgesindeki iletişimi kontrol ettiği ileri sürüldü.

Haberde, gizli olarak değerlendirilen SCS rehberinde, elçiliklerde bu tür dinleme düzeneklerinin fark edilmesi durumunda bunun yabancı hükümet ile ABD arasındaki ilişkilere ağır zarar verebileceğine yer verildiğine işaret edildi.

ABD hükümetinin benzer bir casusluk şubesini Frankfurt kentinde de bulundurduğu savunulan haberde, 19’u Avrupa’nın çeşitli kentlerinde olmak üzere dünya genelinde NSA ve CIA’nin yaklaşık 80 yerde böyle bir ortak biriminin yer aldığı ifade edildi.

Öte yandan, derginin bir başka haberinde, Merkel’in çarşamba günü yaptığı telefon görüşmesinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın, söz konusu dinlemeyle ilgili bilgisinin olmadığını ifade ettiği vurgulandı.

Alman Başbakanlık kaynaklarına dayandırılan haberde, ABD başkanı Obama’nın olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdiği ve Merkel’den özür dilediği belirtildi.