CENEVRE/YANGON - Güneydoğu Asya'da, daha iyi bir gelecek umuduyla hayatlarını riske atarak insan kaçakçılarının gemilerine binen binlerce "vatansız" Arakanlı Müslüman (Rohingyalar) ve Bangladeşli göçmen, günlerdir denizin ortasında aç ve susuz yaşam mücadelesi veriyor.

AA muhabirinin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) verilerinden derlediği bilgiye göre, deniz yoluyla bölgedeki ülkelere ulaşmaya çalışan göçmen sayısı 2015'in ilk dört ayında geçen yıla göre iki kat artarak 25 bine ulaştı.

Güneydoğu Asya ülkelerine gitmeye çalışan göçmenlerin yüzde 60'a yakınını Myanmar'daki insan hakları ihlalleri ve şiddetten kaçan "vatansız" Rohingyalar oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın en korumasız azınlık grubu olarak kabul edilen Rohingyalar, şimdi de bölge ülkeleri tarafından istenmiyor.

Güneydoğu Asya'da 4 bin Rohingya ve Bangladeşli göçmen, en az 40 gündür açık denizde bulunuyor. Teknelerde, Ekim 2014-Mart 2015 tarihleri arasında açlık, susuzluk ve dayak nedeniyle ölenlerin sayısının bine ulaştığı tahmin ediliyor.

Myanmar hükümeti 'endişeli'

Öte yandan, Myanmar hükümetinin, ülkenin resmi yayın organı "Global New Light of Myanmar"da manşetten verilen açıklamasında, "Myanmar'ın denizde mahsur kalan herkese insani yardım sağlamaya hazır olduğu" ifadesi yer aldı.

Açıklamada, "Myanmar genelinde insan kaçakçılığı ve yasa dışı göç konularında önlemlerin uygulandığı" belirtildi ancak denizdeki göçmenlerin büyük bölümünü oluşturan Arakanlı Müslümanlardan (Rohingyalar) söz edilmedi.