BM yetkilileri, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin (DKC) doğusunda faaliyet gösteren ve Ruandalı Hutulardan oluşan silahlı örgüte yönelik büyük bir operasyon başlatıldığını bildirdi.
BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi veren yetkililer, Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri'ni (FDLR) alt etmenin kolay olmayacağını, örgüt üyelerinin genellikle halk arasında yaşamasının, sivil ölümlerin artması tehlikesini beraberinde getirdiğini bildirdi.
Yaklaşık bin 800 kişilik örgüt üyelerinin Ruanda'da, 1994'teki soykırımda rol oynadığı ve daha sonra sınır dışına kaçtığı biliniyor.
BM Kongo Özel Temsilcisi Martin Kobler'in verdiği bilgiye göre, M23 isyancılarının alt edilmesinin ardından bölgede faaliyet gösteren nispeten küçük çaplı diğer örgütler de hedefe alındı ve son dönemde bölgenin isyancılardan temizlenmesi konusunda kaydadeğer ilerleme sağlandı.
Ülkedeki en büyük isyancı grup olarak bilinen M23 hareketi, DKC ordusu, BM barışgücü askerleri ve BM özel müdahale birliğinin baskısı altında kalmış ve geçen ay silahlı mücadeleyi bıraktığını açıklamıştı.