LONDRA

Suriye sınırına seyahat ederek, terör örgütü DAEŞ'e katılma hazırlığında olduğu belirlenen bir İngiliz vatandaşı, "terör eylemi düzenlemeye hazırlık" ile "başkalarının terör eylemi düzenlemelerine yardımcı olma amacı taşımak" suçlarından hapis cezasına çarptırıldı.

Londra'daki Woolwich Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın yargıcı Philip Katz, 19 yaşındaki Yahya Rashid'in, devletten aldığı öğrenim kredisini terör örgütüne katılmak üzere Suriye'ye seyahat için kullandığını vurgulayarak, Rashid'i "terör eylemi düzenlemeye hazırlık" ile "başkalarının terör eylemi düzenlemelerine yardımcı olma amacı taşımak" suçlarından 5 yıl hapse mahkum etti.

Yargıç Katz, kararı açıklarken yaptığı konuşmada, "Paçanı kurtarmak için mahkemede, jürinin önünde yemin ederken yalan söyledin. Zekanın ortalamanın altında olduğunu kabul ediyorum. Üniversiteye girmek için sahte belgeler kullandın. Sen bir lider değil, beleşçisin. Jüriye, eline hiç silah almadığını söyledin. Buna inanmak için ortada hiçbir sebep yok. Senin Facebook'ta yazdığın ve annenin de polise gösterdiği mesaja göre, aklında şehit olma fikri vardı" ifadelerini kullandı.

"Zeka seviyesi düşük"

Mahkemede Rashid'in avukatı da müvekkilinin hiçbir zaman DAEŞ'e katılma gibi bir niyeti olmadığını savunarak, bunun yerine Rashid'in Suriye'de "İslami bir ütopya" arayışında olduğu için bölgeye ulaşma teşebbüsünde bulunduğunu dile getirdi.

Rashid'in avukat ayrıca, müvekkilinin zeka seviyesinin düşüklüğü sebebiyle başkaları tarafından istismar edildiğini söyledi.