LEFKOŞA

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun aşılmasından tüm tarafların kazançlı çıkacağını belirterek mayıs ayından önce çözüme ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Akıncı, yabancı gazetecilere çözüm müzakereleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Adada 40 yılı aşkın süredir kan dökülmediğini ancak çözülmesi gereken bir sorun bulunduğunu kaydeden Akıncı, her iki toplumun da kendini güvende hissedebilecekleri ve haklarını alabilecekleri  bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, çözümün Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini de olumlu etkileyeceğini ifade ederek, "Çözüm, tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir durum oluşturacak.  Kıbrıs, İsrail ve Mısır’daki gaz Türkiye üzerinden AB ülkelerine transfer edilebilecek" şeklinde konuştu. 

Türkiye’den KKTC’ye ulaştırılan suyun da Rum kesimine ve Kıbrıs üzerinden Orta Doğuya nakledilebileceği belirten Akıncı, aynı şekilde Türkiye'den elektrik transferinin de mümkün olduğunu dile getirdi. 

Akıncı, mümkün olan en erken zamanda çözüm istediklerini ve  "müzakerelere bu hız ve karşılıklı anlayış ile devam etmeleri halinde bir çözüme ulaşabileceklerini" ifade etti. 

Güney Kıbrıs Rum yönetiminde gelecek yıl mayıs ayında gerçekleştirilecek seçimden önce bir çözüme ulaşmayı hedeflediklerini belirten Akıncı, müzakerelerde yakaladıkları ivmeyi kaybetmemelerinin önemli olduğunu vurguladı.