PEKİN - Başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda düzenlenen konferansa ülke genelindeki etnik unsur ve kuruluşları temsilen 2200'ü aşkın delege katıldı. 

ÇHDSK'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Başbakan Li Kıçiang'ın yanı sıra polit büro daimi üyeleri hazır bulundu. Açılışta, 1 Mart'ta ülkenin güneyindeki Kunming kentinde düzenlenen bıçaklı saldırıda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

ÇHSDK Başkanı Yü Cıngşıng, komitenin bir yıllık çalışma raporunu sunarken, reform ve inovasyon vurgusu yaptı. 

Yü, ÇHDSK'nin çalışmaları sırasında mali politikalar, vergi sistemi, yargı ve internet yönetimi gibi birçok alanda çalışmalar yürüteceğini ve ÇKP ile hükümetin karar almasında referans unsurlar hazırlayacaklarını söyledi. 

Sosyal uyumu güçlendirmek için etnik unsur ve dini gruplarla ilişkileri geliştireceklerini belirten Yü, konferansın bu anlamda önemli bir rol üstlendiğini söyledi. 

Yü, Tayvan ile işbirliğine de değinerek, ilişkilerin geliştirilmesi ve kamu diplomasisi konusunda daha aktif rol oynamaları gerektiğini kaydetti. 

Hava kirliliğinin gölgesinde çevre sorunları görüşülecek

Toplantılarda, ülkenin ekonomik sorunları, uyguladığı reform paketleri, yolsuzlukla mücadele, sosyal güvenlik ve dış politikaya dair merkezi hükümete görüşler sunulacak. 

Hava kirliliği ve çevre sorunlarının yoğun olarak gündeme geldiği ve gündelik hayatı olumsuz etkilediği ülkede, bu sorunlar Pekin'de iki gündür etkisini sürdüren yoğun hava kirliliğinin gölgesinde görüşülecek. Tiananmen Meydanı'ndaki güvenlik güçleri ve basın mensuplarının yoğun kirlilik nedeniyle maske taktığı toplantılar sırasında, meydan halka kapatılırken, yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekiyor. 

Yerli ve yabancı 3000'den fazla gazetecinin izlediği toplantılara katılan ülkenin ünlü simalarını görüntülemek isteyen muhabirler, izdihama neden olurken, etnik unsurları temsilen katılan bölge temsilcileri yöresel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdu.

Kaliteli büyüme gündemde

Tartışmaların genel çerçevesini kalkınmanın ve gayri safi milli hasılanın büyüme seviyesinden çok, "kalkınmanın kalitesi" oluşturacak. 

Ülkede yeni liderlerin belirlenmesinin ardından masaya yatırılan ve ÇKP Kongresi'nde karar verilen yargı ve nüfus politikalarıyla ilgili reformlar da görüşmelerde ele alınacak.

ÇHSDK, Çin Komünist Partisi'nin çatısı altında çok taraflı işbirliği ve siyasi danışma mekanizması yürütmek için 1949'da kurulmuştu. Ülkede en üst düzey siyasi ve yargı danışma mekanizması olan ÇHSDK, hükümete Çin toplumundaki her kesimden temsilcileri ve ülkedeki ünlü simaları bünyesinde barındıran bir düşünce kuruluşu şeklinde hizmet veriyor.

ÇHSDK, çalışmalarını 5 Mart'ta başlayacak Çin Ulusal Halk Meclisi'ne sunacak ve taslaklar ülkenin en önemli yıllık olağan kongresinde görüşülecek.