PEKİN - Çin Komünist Partisi (ÇKP) yayın organlarından Halkın Günlüğü gazetesinin haberinde, ülkenin doğusunda bulunan Ciangsu eyaletindeki Çangcou Yabancı Diller Lisesi'nde eski fabrikaların bıraktığı kimyasal atığın 493 öğrencide çeşitli ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu belirtildi.

Okulun yeni yerleşim yeri olarak eskiden faaliyet gösteren üç kimyasal fabrikanın bulunduğu alana kurulduğu ve eylül ayında eğitime başladığı ifade edildi.

Okulda zamanla bazı öğrencilerde ciddi rahatsızlıkların görülmeye başlamasına üzerine okuldaki 641 öğrenciye yapılan testlerde 493'ünün kan parametrelerinin normalin üstünde olduğu görülürken, öğrencilerin geneline egzama ve bronşit bazı öğrencilere de lenf ve kan kanseri teşhisi konduğu açıklandı.

Haberde bölgedeki eski fabrikaların metomil ve karbofüran içeren aşırı derecede kimyasal toksik üretimi yaptığı bildirilirken, bazı eski fabrika işçilerinin kimyasal tesisin atık sularını nehre tehlikeli maddeleri toprağa gömdüğünü belirttiği kaydedildi.

Çin Çevre Kirliliği Bakanlığı olay ile ilgili soruşturma başlatırken, bölgedeki yapılan incelemelerde kimyasal çözücü olarak kullanılan klorobenzen maddesinin normal standardın üstünde toprakta 95 ve su da 79 kat olduğu ifade edildi.