Çin Sosyal Bilimler Akademisi, ABD'deki kaya gazı keşfinin küresel enerji haritasını değiştireceğini savundu
Çin'de devlete bağlı bir düşünce kuruluşu, ABD'nin küresel doğalgaz fiyatlandırma sisteminde egemen olmasının olası etkilerine karşı uyarıda bulundu.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi, "Dünya Enerji Kalkınma Raporu 2014" adlı raporunda ABD'deki "kaya gazı devriminin" küresel enerji haritasını değiştireceğini ve yeni bir küresel doğalgaz fiyatlandırma düzeni kuracağını savundu.
Raporda küresel gaz piyasasının en büyük enerji tüketicilerinden biri olan Çin'in enerji güvenliğinin, Ukrayna'daki krizin ardından dünya enerji düzenindeki meydana gelen değişimlerle birlikte tehdit altına girdiği kaydedildi.
ABD'nin "kaya gazı devrimiyle" dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticisi konumuna geleceği tahmininde bulunan Çin Sosyal Bilimler Akademisi, ABD'nin Ortadoğu'dan ham petrol bağımlılığının da azalacağını kaydetti.
Raporda ayrıca, Ortadoğu'dan en çok gaz ithal eden ikinci ülke konumundaki Çin'in büyük denizcilik yollarının temizliği ve güvenliği sorumluluğunu da ABD'den almak zorunda kalabileceği öngörüsünde bulundu.
ABD'den Japonya'ya gaz ihracatının 2017'de Asya gaz piyasasını etkileyebileceği ifade edilen raporda, ABD'nin imalattaki rekabetinin artacağı, böylece Çin'in ihracat endüstrisine baskı oluşturacağı savunuldu.
Çin'in, enerji yapılandırmasını hızlandırma sürecinde emisyon azaltımı ve iklim değişikliği gibi konuların baskısı altında olacağına dikkat çekilen raporda bu durumun, ülkenin enerji sektörüne daha fazla yatırım yapılmasına neden olarak kısa vadede ülkenin büyümesini yavaşlatabileceğinin altı çizildi.