Japonya ve Güney Kore uçaklarının, Çin'in bilgisi olmadan hava tanımlama sahasına girdiği ve Çin'in de bölgeye savaş uçakları yollayarak karşılık verdiği bildirildi.
Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Çin, hava savunma sahamızda diğer ülkelerin uçaklarına dair kapsamlı tanımlama, denetim ve kontrolünü sürdürüyor" ifadesi kullanıldı.
Çin Hava Kuvvetleri Sözcüsü Şın Cinkı, C-11 ve S-30 savaş uçakları ile hava tanımlama sahasında olağan devriye uçuşları yaptıklarını ve bölgede uçuş faaliyeti gösteren hedefleri gözetleme görevini yürüttüklerini duyurdu.
Hava tanımlama sahasına giren farklı derecede tehdit ve hedeflere, farklı ölçülerde tedbir alacaklarını belirten Şın, "Sürekli denetim ve devriye uçuşları yaparak hava güvenliğimizi kesinlikle sağlayacağız" diye konuştu.
Japonya ve Güney Kore, Pekin'e bilgi verilmeksizin, Çin'in Doğu Çin Denizi'nde kurduğu hava tanımlama sahasına girdiklerini açıklamıştı.
Çin'in geçen hafta kurduğunu açıkladığı hava savunma ve tanımlama sahası, Pekin ve Tokyo'nun ihtilaflı olduğu Diaoyü adalarını da içine alıyor.
Ayrıca, sahanın içinde Güney Kore'nin de hak iddia ettiği kayalıklar bulunuyor. Çin, hava savunma ve tanımlama sahasını kurduğunda, sahanın "tamamen haklı ve meşru" olduğunu açıklamış ancak bölge ülkeleri tarafından kınanmıştı.
ABD, sahanın kurulmasının ardından bölgeye iki adet silahsız B-52 bombardıman uçağı göndermişti.
Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se de yaptığı açıklamada, Çin'in bu hamlesini hali hazırda nazik olan bölgesel durumla başa çıkmayı daha zor hale getirdiğini kaydetmişti.