İSTANBUL - Çin'de hisse senedi piyasası, bugün 2007 yılından bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşadı.

Çin hisse senedi piyasasındaki bu düşüş, Çin hükümetinin ekonomiyi düzeltmek için yaptığı müdahaleleri boşa çıkardı. Geçen hafta küresel piyasalarda  satışlara sebep olan bu sert düşüş, piyasalar üzerinde yeni baskılar oluşturdu.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi, bugün yüzde 8,5 değer kaybederek, 3.209,91 puana geriledi ve 2007 yılından bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşadı. En son 27 Şubat 2007'de yüzde 8,8 günlük düşüş yaşayan endeks, bu yıl  haziran ayından bu yana gördüğü zirvenin ardından yüzde 38 değer kaybetti.

Hong Kong'da bulunan Sunrise Brokers'ın Asya ve Japonya Varlıkları Başkanı Benjamin Collet, konu ile iligili yaptığı değerlendirmede küresel piyasaların Çin'deki sert düşüşü yakından takip edeceğini belirterek, yatırımcı hassasiyetinin sadece Çin'e odaklı olabileceğini ifade etti.

Pekin'de bulunan Finans ve Ekonomi Merkez Üniversite'sinde Profesör olan Guo Tianyong ise ihracatın, üretimin ve diğer sanayi kollarının Çin'de zayıflamaya başladığı için düşüşlerin yaşandığını vurguladı. Guo,  son düşüşün halka açık şirketlerin düşük performansından kaynaklandığını kaydetti.

Çin hükümetinin müdahalede bulunabileceğini aktaran Guo, ancak hükümetin hadddinden fazla müdahele etmesinin gereksiz olduğunu dile getirdi.