ANKARA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,  Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesine yönelik çabalar kapsamında Cenevre'de haziran ayında düzenlenmesi planlanan uluslararası konferansın ön koşullar olmadan yapılması gerektiğini söyledi.

Paris'te, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştükten sonra Rus basınına konuşan Lavrov, ortak görüşlerinin, konferansın hiçbir ön koşul olmadan gerçekleştirilmesi olduğunu ifade etti. 

Mevcut durumun Suriye'de kimseyi memnun etmediği ve insanların ölmeye devam ettiğine dikkati çeken Lavrov, tüm aktörlerin siyasi çözüm anlayışı çerçevesinde bu durumu tersine çevirmek ve akan kanı durdurmak isteyeceğini dile getirdi.

Sergey Lavrov,  "Cenevre-2" konferansının düzenleme kararının 7 Mayıs'ta Kerry'nin gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde alındığını hatırlatarak, "O tarihte Rusya ve Amerika, Suriye'deki muhalif gruplar, bölge ülkeleri ve diğer ülkelerle görüşerek konferans fikrine destek arayışlarında bulunma kararı aldı" dedi.

Konferansta Esed rejimi yönetimini temsil edecek heyetin belli olduğunu hatırlatan Lavrov, ilk iş olarak muhalif grupların temsilcilerinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Çözüm adına tüm aktörlerin elinden geleni yapması gerektiğine dikkati çeken Lavrov, konferansın sonuç vermesi için herhangi bir zaman aralığı koymanın da doğru olmadığını dile getirdi. 

Lavrov, konferansa katılacak ülkeler arasında İran'ın da bulunması gerektiğini ifade ederek, "Geçen sene Cenevre Konferansı'na katılan taraflar otomatik olarak davetlidir. Ancak katılımcı sayısını genişletmek istiyoruz" diye konuştu.

Bu arada, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da İran'ın konferansa katılacağını öngördüklerini söyledi.