STRASBOURG

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi nezdinde temaslarda bulunmak üzere Strasbourg'da bulunan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Tüm görüşmeler ve temaslar sürerken acele etmemelerini kendilerinden rica ettik. Olup biteni tam anlamadan yapılan açıklamalar bizi yanlış yerlere götürebilir. Ne olup bittiğini kendilerine doğrudan aktarıyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, AB Bakanlığı olarak görevlerinin "bütün çıplaklığıyla her şeyi aktarmak ve anlatmak" olduğunu söyledi.

Son gelişmelere ilişkin AB’ye gelen bilgilerin tek taraflı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Böylesine karmaşık bir ortamda dezenformasyon, manipülasyon çok oluyor. Yanlış bilgiler veriliyor. Herkes arzu ettiği gibi bilgi veriyor. Muhataplarımızdan ricamız tek taraflı bilgilere dayalı olarak değil her taraftan bilgi alarak olayları değerlendirmeleri” diye konuştu.

AB’den yapılan açıklamaların soru üzerine olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Birileri geliyor, soruyor 'takip ediyor musunuz' diye. Onlar da 'takip ediyoruz' diyorlar. Manşetlere çekilen bazı açıklamalar gördük ama netice itibarıyla bize ulaşan herhangi bir yazılı ya da sözlü ciddi bir şey yok" dedi.

Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu’ndan yapılan bireysel açıklamaları da ciddiye almadıklarını belirterek, "bireysel açıklamaların kurumsal açıklama olarak yansıtıldığını" söyledi.

"Samimi bir ziyaret olacak"

Mevcut ortamın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Ocak’ta Brüksel’e yapacağı ziyareti olumsuz etkileme riski görmediğini söyleyen Çavuşoğlu, “Sayın Başbakan çok açık sözlü bir liderdir. Bunu Avrupalılar da kabul ediyor. Sayın Başbakanımızın bu anlamda ciddi bir güvenilirliği var. Ne söylediyse odur. Bugüne kadar sadece Avrupa’da değil dünyada bıraktığı izlenim budur. Her şeyin konuşulduğu samimi bir ziyaret olacağını düşünüyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, şu anda ziyareti etkileyecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını hem Türk hem de AB tarafının dile getirdiğini ifade etti.