KUDÜS

Resmi temaslarda bulunmak üzere İsrail'e gelen Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Reuvlen Rivlin'i makamında ziyaret etti. 

Rivlin, ziyarette yaptığı konuşmada, İsrail'in komşuları ile iyi ilişkileri bulunan Japonya'nın, Ortadoğu'da barışın teminine yardımda bulunabileceğini söyledi.

Bölgenin yıllardır çatışma halinde halinde olduğunu ifade eden Rivlin, şunları kaydetti:

"Son 150 yıldır devam eden bir felaketin acısını çekiyoruz. Bu çatışmayı sona erdirmek zorundayız fakat bu ancak doğrudan müzakerelerle olabilir bunu siz de çok iyi biliyorsunuz bunu Filistinlilerin de anlaması için bize yardım ediyorsunuz. Birleşmiş Milletler'e (BM) ya da Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) gitmek yerine sorunu aramızda çözmeliyiz. Aksi ancak barışı uzaklaştırır."

Abe ise ziyaretinin Yahudilerin 2'nci Dünya savaşında soykırıma uğradığı Polonya'daki Auschwitz Toplama Kampı'ndan kurtuluşlarının 70'inci yılına denk geldiğini hatırlatarak, "Bu tür olayların tekrar yaşanmasına asla izin vermemekde kararlıyız" dedi.

Japonya Başbakanı Abe'nin ziyareti, Japonya'dan İsrail'e 2006'dan beri Başbakanlık düzeyinde yapılan ilk ziyaret özelliğini taşıyor. Abe'ye beraberinde 150 kişiden oluşan kalabalık bir işadamı ve resmi yetkili heyeti eşlik ediyor.