Suriye'nin başkenti Şam'da Mezra'a bölgesinde bir camiye düzenlenen intihar saldırısında, aralarında Emevi Camisi'nin hatibi Muhammed Said Ramazan el-Buti'nin de bulunduğu çok sayıda kişinin öldüğü bildirildi.
Suriye devlet televizyonu, Mezra'a bölgesindeki İman Camisi'nde bir intihar bombacısının beline bağladığı bombayı patlatması sonucu, camide ders veren Emevi Camisi Hatibi Ramazan El Buti ve çok sayıda kişinin öldüğünü duyurdu.
Suriye Sağlık Bakanlığı, saldırıda 42 kişinin öldüğünü onlarca kişinin yaralandığı açıkladı.
Patlamanın yaşandığı İman Camisi, Baas Partisi binasının yanında yer alıyor. Patlama sonrasında Suriye televizyonunda cami içindeki ölü ve yaralıların fotoğrafları yayınlandı.
Şam'ın Halep yolu üzerinde stratejik bir konuma sahip bölgenin, yönetim tarafından sıkı güvenlik önlemleri altında korunduğu ve Ramazan el-Buti'nin de özel korumaya alındığı biliniyor.

ÖSO kınadı

Öte yandan, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Sözcüsü Abdulhamid Zekeriya yayınladığı yazılı açıklamada, ''Saldırıyı ÖSO yapmadı. Ramazan el-Buti 'Sultan'ın davetçisi' olsa da böyle bir saldırıyı şiddetle kınıyoruz'' ifadesini kullandı.
Açıklamasında, bölgenin rejimin kontrolünde olduğunu vurgulayan Zekeriya, ''Suriye rejimi camiye yerleştirdiği bombaları patlatarak devrimcileri karalamak istemiş olabilir. Asla camilere saldırmayız'' ifadelerine yer verdi.

Saldırıyla ilişkimiz yok

Nusra Cephesi de yaptığı açıklamada saldırıyı kınayarak, ''Bu saldırıyla hiçbir ilişkimiz yoktur, rejimin bölgesidir ve bizler Allah'ın evlerine saldırmayız'' ifadesini kullandı.
Bu arada, Buti'ye yakın kaynaklar, Ramazan el-Buti'nin bir çok aile üyesinin bu sabah Lübnan üzerinden Türkiye'ye hareket ettiğini bildirdi.

Şubat ayında da aynı bölgede bomba yüklü araçla intihar saldırı düzenlenmiş ve saldırıda 53 kişi ölmüştü.

Suriye'de bir günlük yas

Suriye Devlet Başkanı Esed, Şam'da İman Camisi'ne düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden Ramazan el-Buti'nin ölümü dolayısıyla ülkede genel yas ilan ederek, taziye mesajı yayınladı.

Esed mesajında, ''Allame Doktor Ramazan el-Buti'nin şehadeti dolayısıyla kendime, ailesine, saldırıda ölenlerin ailelerine ve Suriye halkına başsağlığı diliyorum. Hakikatin sesi ve gerçek bir adam olan Buti, mihrap ve minber arasında insanlara gerçek dini anlatırken şehit oldu'' ifadesine yer verdi.

Taziye mesajına Kur'an'ı Kerim'den, ''Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın'' ayeti ve Hz. Muhammed'in oğlu İbrahim'i kaybettiğinde söylediği, ''Göz yaşarıyor, kalp ki hüzünleniyor. Ayrılığın bizi mahzun kıldı'' hadisiyle başlayan Esed, şunları kaydetti:

''Emevi Camisi'nin minberi ve İslam ümmeti seni özleyecek. Çünkü sen İslam'ın gerçek mesajını taşıdın. İslam'ın özü ve nuru ile dolu kelimelerin, karanlık, mutaassıp ve tekfirci düşüncelere karşı en uygun örneklerdi. Seni Bilad-ı Şam'dan doğan iman nurunu söndürebilecekleri düşüncesiyle öldürdüler. Tekfircilerin karanlıklarını sona erdirene, ülkemizi onlardan temizleyene kadar senin düşüncelerini takip edeceğiz.''

Başbakanlıktan yapılan açıklamada da Devlet Başkanı Esed'in talimatları doğrultusunda ülkede Ramazan el-Buti'nin ölümü dolayısıyla genel yas ilan edildiği belirtildi.

Ramazan el-Buti kimdir?

Muhammed Said Ramazan el-Buti, 1929'da Şırnak'a bağlı Cizre'de Kürt bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 1933'te ailesi ile Suriye'ye göç etti. Mısır Ezher Üniversitesi'nde İslam Hukuku alanında doktora yaptı.

Şam Üniversitesi İlahiyat fakültesinde öğretim üyeliği, bölüm başkanlığı ve dekan görevlerinde bulundu. Akaid'de Eş'ari düşüncesinin takipçisi olan Buti, İslam düşüncesi alanlarında 60'a yakın kitap yazdı.

İslam dünyasında Fıkh'u s-Siyre kitabıyla tanınan Buti, son yıllarda akademik hayatı bırakarak, Şam'daki Emevi Camisi'nde cuma hutbeleri verdi.

Buti 1982'deki Hama olaylarında sergilediği Hafız Esed'e yakın tutumu nedeniyle eleştirildi. Esed'in cenaze namazını da kıldıran Buti, ülkede başlayan olaylar sonrası rejim yanlısı tutumunu değiştirmedi.

Aynı zamanda Şam Alimleri Birliği Başkanı da olan Buti, patlamanın yaşandığı İman Camisi'nde pazartesi ve perşembe günleri hadis ve tefsir okumaları yapıyordu.

Ramazan el-Buti, muhaliflere karşı cihadın farz-ı ayn olduğu yönünde fetva vermiş, tüm İslam alemini Suriye rejimi ve ordusunun yanında olmaya çağırmıştı.