LONDRA

İngiltere Başbakanı David Cameron "inişli çıkışlı olacak" dediği ülkesinin Avrupa Birliği (AB) ile yeniden müzakere süreci çerçevesinde Avrupa turuna bugün başlarken, Cameron'ı bu süreçte hem kamuoyunu hem de Avrupalı ortaklarını küstürmemek gibi zorlu bir görev bekliyor.

İngiltere Başbakanının özellikle bugün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yarın ise Alman mevkidaşı Angela Merkel ile yapacağı görüşmeler önem taşıyor.

7 Mayıs'taki genel seçimle tek başına iktidar olan Muhafazakar Parti'nin Genel Başkanı Cameron, seçmenlerine verdiği, "Önce çıkarlarımız için AB ile müzakere edeceğiz sonra AB üyeliğini referanduma götüreceğiz" sözünü tutmakta kararlı görülüyor.

28 üyeli AB içerisinde seyahat ve çalışma özgürlüğüne sahip olan birlik üyesi ülkelerin vatandaşları, yaşadıkları AB ülkelerinde o ülkenin sosyal yardım sisteminden de yararlanabiliyor. Ancak İngiliz hükümeti, bunun değişmesi gerektiğini ve sosyal yardım sisteminin AB vatandaşları tarafından suistimal edildiğini savunuyor.

"Cameron serbest dolaşıma sınırlama getiremeyeceğini biliyor"

"Open Europe" adlı düşünce kuruluşundan siyasi analist Pawel Swidlicki, yeniden müzakerelerin zorlu olacağını ancak Cameron'ın AB'de reform yapılması konusunda iyi bir şansı olduğunu söyledi.

Cameron'ın pazarlık yaparken Avrupa'nın nereye gittiğini dikkate alarak yeni teklifler sunması gerektiğini belirten Swidlicki, İngiltere Başbakanının Brüksel ile yürüteceği yeniden müzakerelerde ulusal parlamentolara daha fazla yetki verilmesi ve üye ülkelerdeki sosyal yardım sistemlerinden yararlanmaya sınırlamalar getirilmesi gibi konuların bulunduğunu belirtti. 

Swidlicki, Cameron'ın serbest dolaşımın sınırlandırılması talebi konusuna AB üyelerinin olumlu bakmadığını kaydederek "Cameron bunu yapamayacağını bildiği için de AB vatandaşlarının İngiliz sosyal yardım sistemine dahil olmasına sınırlama getirmeyi planlıyor" dedi.

Swidlicki, "Cameron AB ile ne kadar çok reform yapabilirse İngiliz halkı o kadar çok AB'de kalmak isteyecektir" ifadesini kullandı. 

Chatham House düşünce kuruluşu Avrupa Programı Başkanı Thomas Raines de "Cameron bu süreçte AB'yi zorlayacaktır ama tabii bunu yaparken Avrupalı ortaklarıyla arasını da bozmak istemeyecektir. Hem destekçilerini hem de Avrupalı ortaklarını küstürmeden müzakere yürütmek zor olacaktır" diye konuştu.