SAKARYA - Balkan Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, Bulgaristan'da Türkçe yayınların aktarıldığı radyo vericilerinin kapatılmasına ilişkin, "Bulgaristan'da bir milyonun üzerinde Türk yaşıyor. Başbakan'dan beklentimiz bir an önce toplumumuzun ihtiyaçlarının karşılanması, radyo, ulusal bazda yazılı ve görsel yayınların yapılması" dedi.

Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'da yaşayan soydaşlarının radyo yayını girişiminde bulunduğunu ancak yasal prosedürler yerine getirilmeden bunu yapmaya başladıklarını söyledi.

Ulusal ve yerel bazda radyo yayını için frekans ve yasal prosedürler konusunda Türklere zorluk çıkarıldığını öne süren Hacıoğlu, "Hatta bazı arkadaşlarımız ciddi yatırımlar da yaptı. 'Verilecek, izin tamam, haftaya, bir ay sonra' dediler... Yıllardır bu böyle devam edip duruyor. İnternet radyoculuğu yapmaya çalışıyorlar ama cevap vermiyor ihtiyaçlara" diye konuştu.

- "Şu anda Bulgaristan'da Türkçe yayın yapan televizyon ve radyo yok"

Hacıoğlu, Bulgaristan'da Türkçe yayınların engellenmeye çalışıldığını iddia etti.

"Şu anda Bulgaristan'da Türkçe yayın yapan televizyon ve radyo yok" diyen Hacıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sadece ulusal kanalda 16.00'da 8 dakikalık Türkçe haber programı var, bunun da kaldırılması için aşırı popülist milliyetçi partiler Meclise başvurdu. Bulgaristan'da bir milyonun üzerinde Türk yaşıyor. Başbakan'dan beklentimiz bir an önce toplumumuzun ihtiyaçlarının karşılanması, radyo, ulusal bazda yazılı ve görsel yayınların yapılması."

Daha önce Türkçe yayın yapacak televizyon kurulması için girişimde bulunduklarını anlatan Hacıoğlu, "Özellikle 24 saat Türkçe yayın yapacak televizyon kurulması için Sayın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a gittik. O dönem TRT, kendilerine bağlıydı. Kolaylıklar sağlayacaklarını ifade ettiler. TRT Genel Müdürümüz, Bulgaristan'la bağlantı kurdu. İki ülke arasında anlaşma olmadığından maalesef bu iş olmadı. Türkiye'nin yardımını da kabul etmiyorlar, anlaşmaya da yanaşmıyorlar. Türkçe'ye, görsel ve yazılı olsun ön yargı var, kasıtlı engellendiğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Hacıoğlu, 3 gün önce Bulgaristan Filibe Muradiye Camisi'ne saldırı gerçekleştirildiğini anımsatarak, "Camiyi yakma girişimini esefle kınıyoruz. Saldırının faili yakalandı ama ne hikmetse yakalananlardan hiç kimse ceza almadı. Geçen sene de ciddi saldırılar yapıldı camiye. Bu saldırıyı kınıyoruz" ifadesini kullandı.