SOFYA - Merkezi Gotze Delçev’debulunan Bölge Müftülüğü önünde toplanan yüzlerce Müslüman, “Ayrımcılığa, islamofobiye hayır” başlığıyla düzenlenen gösteride hemşehrilerini dini hoşgörü ve saygıya çağırdı.

Gösteride konuşan Bölge Müftüsü Aydın Muhammed, geçen hafta yine eyleme geçen kimliği belirlenemeyen kişilerin şehrin mescidi ve bölge müftülüğünü barındıran binanın giriş bölümüne İslam dinine nefret içeren yazılar yazdığını anımsattı.

Bulgaristan’da geçen ay da Filibe kentinde bir kişi tarihi Hüdavendigar Camisi'ni yakmaya çalışmış, yangın kısa sürede söndürülmüştü. Yine geçen ay Dobriç şehrindeki Hacı Osman Camisi’nin duvarına haç resmi çizilmişti.

Savcılık ve polis yetkililerinin bu tür girişimlere tepkili olmalarına rağmen saldırganların bulunması ve adalet önüne çıkarılması konusunda hiçbir sonuç elde edemediklerini belirten Muhammed, “Biz Müslümanlar olarak bu çirkin eylemlere son verilmesi, suçluların cezalandırılması ve bölgemizin huzura yeniden kavuşmasını istiyoruz” dedi.

Muhammed, bölge halkının hem camilerini hem de kiliselerini el birliği ile inşa ettiğini, ülkede Müslüman, Hristiyan ve diğer dinlerin mensupları arasında hep uyum bulunduğunu ifade ederek, farklı din ve kültürlerin ülkenin ulusal renkliliğini zenginleştirdiğini söyledi.

Muhammed, Gotze Delçev’deki tarihi Karaca Paşa Camisi’nin kendi kaderine terk edilerek yıkılmaya mahkum bırakıldığını, şehirdeki Müslümanların belediyeden talep ettiği yeni cami inşaatı projesinin de bürokratik sorunlara takıldığını hatırlattı.

“Bulgaristan’daki iyi komşuluk ve beraberlik formülünde bozuk bir şey var” diyen Muhammed, son dönemde ülkenin Müslümanların “ayrımcılık ve İslamofobinin saldırgan eylemelerine maruz kaldığına” vurgu yaptı ve Müslümanlara karşı maddi ve manevi saldırı yapanların toplumun beklediği gibi cezalandırılmadığını belirtti. Muhammed, "Bulgaristan topraklarında nefretin, İslamofobinin, düşmanlığın, ayrımcılığın ve kavganın yeri yoktur" dedi.

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı gösteriye bir grup müdahale etmek istedi. Yüzlerini Bulgaristan bayrakları ile saklamaya çalışan ırkçı gençlerin protestonun yapıldığı meydana girmeleri, polisin önlemleri sayesinde engellendi.

Protestoya katılan vatandaşlar da son dönemde artış gösteren İslam dinine yönelik saldırılara anlam veremediklerini ifade etti.

Blagoevgrad bölgesinde yaklaşık 65 bin Müslüman yaşıyor ve 63 cami bulunuyor.