SOFYA  – Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov üst düzey devlet bürokratların geçen yıl aldıkları maaş dışındaki tüm para ikramiyelerini iade etmeleri talimatını verdi.

Hükümet oturumunun başında sözlü olarak verdiği talimatla Borisov, bakan, bakan yardımcıları, özel kalem müdürleri, bölge vali ve yardımcıların aldığı ikramiyelerinin iadesi için 2 Mart Cuma gününe dek süre tanıdı.

Başbakan Borisov ikramiye alan bürokratların paraları, hasta çocukların tedavisi için oluşturulan destek fonlara da yatırabileceklerini kaydetti.

Kararından geri adım atmayacağının uyarısında bulunan Borisov, verdiği talimatlara uymayan bakanların görevden alınması için kabine değişikliği yapabileceğini, diğer kademelerde çalışanların da görevden alınacaklarını duyurdu.

Ekonomik kriz ortamında tüm devletin kemer sıktığını söyleyen Borisov, çok daha yüksek ikramiyeler aldıklarını öne sürdüğü eski hükümet üyelerini de aynı şekilde aldıkları ikramiyeleri iade etmeye çağırdı.

Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerin arasında asgari ücretin en düşük olduğu Bulgaristan;da (148 avro) geçtiğimiz günlerde gündeme gelen, kimi devlet bürokratların aldığı yüklü ek ikramiyeleri siyasi çevrelerin arasında tartışmalara yol açmıştı. Büyük ikramiyeler alan Devlet Sağlık Kasası Müdürü Neli Neşeva ve Kütükler Ajansı Müdürü Violeta Nikolova görevlerinden alınmıştı.