BM, İsrail'in Doğu Kudüs'te uyguladığı ayrımcı politikaları eleştirerek, bölgedeki çocukların yüzde 80'inden fazlasının yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verdiğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), yayınladığı "Doğu Kudüs'teki Filistin Ekonomisi" raporunda, Kudüs'teki Filistinlilerin yoksulluğunun son on yıl boyunca düzenli bir biçimde arttığına dikkati çekti.
Raporda, Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinli çocukların yüzde 82'sinin yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verirken, aynı bölgede yaşayan İsrailli çocuklarda bu oranın yüzde 45 olduğu belirtildi.
UNCTAD raporunda, "İsrail'in Doğu Kudüs'te uyguladığı ayrımcı politikalar derin ekonomik izolasyona neden oluyor" denildi.
İsrail'in uyguladığı izolasyon politikalarının bu bölgenin ne Filistin ekonomisiyle ne de İsrail ekonomisiyle entegre olmasına olanak sağladığına dikkat çekilen raporda, izolasyonun ticaret ve iş bulma imkanları açısından bölge ekonomisine yılda yaklaşık 200 milyon dolar zarar verdiği kaydedildi.
İsrail'in, "işgalci güç" olarak sorumluluklarını yerine getirmediği de belirtilen raporda, İsrail'e, "Doğu Kudüs'teki ekonomik koşulları ve o bölgedeki Filistinlilerin yaşam koşullarını iyileştirme" çağrısında bulunuldu.
Raporda, BM kararları çerçevesinde Doğu Kudüs'teki işgalin sona erdirilmesi ve İsrail'in yerleşim yerleri inşası faaliyetlerinin sona erdirilmesi de istendi.
Doğu Kudüs'ün nüfusu 2010 yılı verilerine göre 282 bin, bu nüfusun 237 bini izolasyon altında yaşayan Filistinlilerden oluşuyor. Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin yüzde 64'ü 30 yaşın altında.