Uzun yıllar boyunca BM’nin yeniden yapılandırılması gerektiği belirtiliyor. BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi 5 devletin dünyayı yönetmesi sıkıntı oluşturuyor. Değişen dünya konjonktüründe artık bu sistem işlemiyor. BM’de hiçbir karar alınamıyor.
Peki iflas eden bu sistemin yerine hangi sistem gelecek.
BM’nin yeniden yapılandırılması için önde gelen teorilerden biri; nüfusu 50 milyonun üzerindeki ülkelere birer oy hakkı verilmesi teorisi. ‘Nüfusu 50 milyonun üzerindeki 26 devletin salt çoğunluğuyla’ alınacak kararların, şimdiki iflas eden sistemin uygulamalarından daha adaletli olacağı öngörülüyor.

5 DAİMİ ÜYE ZATEN VAR
Böyle bir yapılanma halinde nüfusu 50 milyonun üzerinde bulunan ülkeler arasında zaten BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri olan; ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa ve Çin var.

OLMAZSA OLMAZ ÜLKELER
BM’nin yeni yapılanmasında mutlaka yer alması gerektiği ifade edilen 5 ülke ise 5+1 toplantılarında yer alan Almanya, BRICT ülkelerinden daimi üyeler haricindeki Hindistan, Brezilya ve Türkiye ile dünya ekonomisinde önemli yere sahip olan Japonya...

İSLAM ÜLKELERİ
Öte yandan nüfusu 50 milyonun üzerinde olan İslam ülkeleri; Endonezya, Pakistan, Nijerya, Bangladeş, İran ve Mısır’ın BM’nin yeni yapılanmasında birer oy sahibi olması halinde, sorunlu bölgelerdeki problemlerin çözümünün kolaylaşacağı öngörülüyor.

ASYA VE AFRİKA EKOLLERİ
Nüfusu 50 milyonun üzerindeki asya ülkeleri; Güney Kore, Filipinler, Vietnam, Tayland, Myanmar ile Afrika’daki Güney Afrika, Etiyopya ve D. Kongo Cumhuriyeti’nin de birer oy sahibi olması, iki büyük kıtanın problemlerinin dile getirilmesinde rol oynayacağı belirtiliyor.

TOPLAM 26 ÜLKE VAR
Bu ülkeler haricinde yine dünya ekonomisinde önemli yere sahip olan Meksika ve İtalya da 50 milyonun üzerinde nüfusa sahip. Böylece toplam 26 ülkenin birer oyu ile dünyadaki problemlerin salt çoğunluk esası üzerine çözülmesi öngörülüyor.
Teori, resmi olarak teklif edilirse, BM’nin yeniden yapılandırılmasında önemli bir adım atılmış olacak.