BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Güvenlik Konseyi, Yeni Zelanda ve İspanya'nın talebi üzerine toplanarak, Suriye'de kuşatma altındaki kentlerde yaşanan açlık sorununu kapalı oturumda görüştü.

Toplantının ardından Yeni Zelanda'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard van Bohemen, gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle Madaya'da yaşanan açlık nedeniyle büyük endişe duyduklarını anlattı. Madaya'ya ilk konvoyun ulaştığını belirten Bohemen, "Suriye'deki tüm taraflara, insani yardım konvoylarının bütün bölgelere ulaşmasını sağlama çağrısı yapıyoruz. İnsani yardım girişine izin verilmesi politik sorunlara rehin edilemez" dedi.

"400 kişinin tahliye edilmesi gerekiyor"

İspanya'nın BM Daimi Temsilcisi Roman Oyarzun Marchesi de toplantıda BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien'ın üyelere Madaya'daki duruma ilişkin brifing verdiğini söyledi. O'Brien'ın kritik durumdaki 400 kişinin tıbbi müdahale ihtiyacı nedeniyle kentten tahliye edilmesi gerektiğini ve bunun için Suriye rejimi ile görüştüklerini kendilerine aktardığını belirten Marchesi, bu insanların bu gece tahliye edilmemesi halinde yarın durumlarının daha da dramatik olacağını öğrendiklerini kaydetti.

Aç bırakmanın bir araç olarak kullanıldığını da dile getiren Marchesi, "İnsanları aç bırakmak için kentleri kuşatmak savaş suçudur. Biz buna rıza gösteremeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

"Esed rejiminin gaddarlığının göstergesi"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da yaptığı yazılı açıklamada, Madaya'ya bugün ulaştırılan yardımın ihtiyacın çok altında olduğunu belirterek, 400 kişinin de ölümün eşiğinde olduğunu ve tedavi için tahliyelerinin gerektiğini vurguladı.

"Madaya'daki insani kriz, Esed rejiminin Suriye'de uyguladığı gaddarlığının bir göstergesi" yorumunu yapan Power, rejimin defalarca insani yardım geçişlerine izin vereceğini beyan etmesine rağmen yardımları sürekli engellediğini bildirdi. Rejimin sivilleri aç bırakmak için yardımları engellediğine işaret eden Power, Esed destekçilerinin, bu uygulamalarla rejimin meşruiyetini kaybettiğini anlamaları gerektiğini belirtti.

"Madaya'da açlık yok"

Öte yandan, Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Madaya'da açlık olmadığını, bölgeden gelen fotoğraf ve görüntülerin uydurma olduğunu savundu. Madaya'ya giden yardımları silahlı grupların gasbettiğini öne süren Caferi, bu grupların yardımları stoklayıp fahiş fiyata sattığını, bu nedenle halkın alamadığını iddia etti.