WASHINGTON - Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'e günlük basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'daki çalışma yemeğinde bir araya gelecek olan İngiltere Başbakanı David Cameron’un, Googlu, Apple ve Facebook gibi Amerikan şirketlerinin kullanıcıları arasındaki kriptolanmış mesajların paylaşılması konusunu görüşeceğini belirtmesine ilişkin soru yöneltildi.

 Hükümetin, istihbarat birimlerinin ve ulusal güvenlik kurumlarının belirli bilgilere erişimiyle vatandaşların özel hayatının korunması arasındaki dengenin sağlanmasının önemine işaret eden Earnest, bu nedenle politikaların devamlı gözden geçirildiğini kaydetti.

Earnest, bu konuların gelecek ay düzenlenecek siber güvenlik zirvesinde de ele alınacağını bildirdi.

Öte yandan Earnest, Charlie Hebdo’nun yeni sayısının kapağı ile ilgili olarak, ifade özgürlüğüne karşı hiçbir şiddetin haklılaştırılamayacağını belirterek, ifade özgürlüğünün aynı zamanda sorumluluk da gerektirdiğini, buna ise gazetecilerin kendilerinin karar vermesi gerektiğini kaydetti.

Kapağı birebir görmediğini ama basından takip ettiğini ifade eden Earnest, "Kişisel görüşüm olarak ben (kapağı) çok güçlü buldum" diye konuştu. 

Earnest, ABD Başkanı Barack Obama’nın da derginin kapağını gördüğünü dile getirdi ancak Obama’nın düşünceleri hakkında bilgi vermedi.