BELGRAD - Radikal Sırp hareket "Naşi 1389", Sırbistan'da büyük ilgiyle izlenen Türk dizilerine karşı kampanya başlattı.

Naşi 1389 üyeleri, Sırbistan'ın başkenti Belgrad genelinde Türk dizilerine karşı protesto afişleri astı. Türk dizilerine karşı mesajlar içeren afişlerin alt kısmında radikal Çetnik Hareketi'nin internet sitesinin adresine de yer verildi.

Naşi 1389 tarafından yapılan yazılı açıklamada, afişlerin asılmasının nedeninin, özellikle "Muhteşem Yüzyıl" dizisine karşı eylem yapmak olduğunu belirtildi. Açıklamada, "Sultan Süleyman'ın pozitif bir tarihi şahsiyeti olarak gösterilmesine karşı çıkmak" olduğu vurgulandı.

Afişlerde, Sultan Süleyman'ın ve eski "Sırp kahraman" Miloş Obiliç'in resimlerinin yanı sıra Obiliç'e yönelik övgü dolu, Sultan Süleyman ile ilgili ise aleyhte ifadelere yer verildi.

Eylem, Sırbistan ve Bosna Hersek medyasında geniş yer alarak, "Türk dizilerine karşı savaş" olarak değerlendirildi. Bosna Hersek'in Dnevni Avaz gazetesindeki haberde, "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin Türk ve dünyanın en büyük fatihlerinden biri olan Sultan Süleyman'ın hayatını ve en "başarılı yılları"nın hikayesi olduğu ve Osmanlı dönemini anlattığına işaret edildi.

Naşi 1389, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı ile 1992-1995 arasında Bosna'da yaşanan katliamda büyük rol oynayan radikal Sırp hareketi olan Çetnikler'in fikir takipçisi olarak biliniyor.

Muhteşem Yüzyıl, Kurtlar Vadisi, 1001 Gece, Ezel, Gümüş ve Yaprak Dökümü gibi Türk dizileri, Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek'te büyük ilgiyle takip ediliyor.