İSTANBUL

Belçika'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan grup adına açıklama yapan Ercan Albeniz, Kaya'nın, Belçikalı polisler tarafından vahşice katledildiğini ifade ederek, hiçbir canlının bu şekilde bir ölümü hak etmediğini söyledi.

Albeniz, olaydan sonra görgü tanıklarının sivil polislerce tehdit edildiğini savunarak, "Medeniyetin beşiği olduğunu iddia eden Avrupa, neden yabancılara karşı medeni değildir? Avrupa'da artan yabancı düşmanlığı ırkçılık ve İslamofobia, bu tür hareketlerle desteklenmiş oluyor. Yabancıya karşı önyargılı davranmak hangi insan hakları kuralına uyar? Suçsuz bir insanı öldürmek İnsan Hakları Beyannamesi'ne göre nasıl değerlendirilir? Bizler, 600 yıl medeniyetin beşiği olmuş topraklardan Avrupa'ya sesleniyoruz; uyguladığınız bu politikalar, hem yabancılara hem de sizlere zarar verir" diye konuştu.

Sorumlulardan hesap sorulmasını isteyen Albeniz, Kaya'nın katillerinin bulunması ve adalete teslim edilmesini talep etti. Albeniz, "Aksi takdirde Cemil Kaya'nın kanı, ellerinize bulaşmıştır. Bu olay ve olaylar çözülmezse, medeniyeti temsil ettiğini iddia eden Avrupa'ya 'Medeniyet dediğiniz tek dişi kalmış canavardır' diyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu sırada Belçika'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde polis güvenlik önlemleri aldı.

Ellerinde "Hepimiz Cemil Kaya'yız", "Cemil Kaya, terörist değildir" pankartları taşıyan grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Türk vatandaşı Cemil Kaya, Belçika'nın Verviers kentinde 7 Ocak'ta sokakta polis tarafından vurulmuştu.