BRÜKSEL - Valon Liberal (MR) partisinin grup başkanı Denis Ducarme yaptığı açıklamada, parlamentoda çoğunluğu oluşturan Flaman Milliyetçiler (N-VA), Flaman Hristiyan Demokratlar (CD&V), Flaman ve Valon Liberallerin ortak metin üzerinde çalışmaya Brüksel Milletvekili Mahinur Özdemir'in 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını kabul etmediği için partisi tarafından ihracı öncesinde başladıklarını söyledi.

Ducarme, en erken yıl sonuna doğru parlamentoda görüşülecek tasarıya muhalefet partilerinden de destek beklediklerini ifade etti.

Belçika Parlamentosu 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını 1998 yılında aldığı sembolik bir kararla tanısa da Federal Hükümet hukuki bir kavram olduğu için "soykırım" ifadesini kullanmaktan kaçınmıştı.

Valon Liberallerden Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Nisan ayında parlamentoda 1915 olaylarıyla ilgili bir soruyu cevaplarken, "Soykırım olup olmadığını söylemek mahkemelerin işi" diyerek, diğer kurumların yargının işine karışmaması gerektiğini vurgulamıştı.

Ülkede 1915 olaylarıyla ilgili tartışmalar Brüksel Milletvekili Mahinur Özdemir'in Ermeni iddialarını kabul etmediği için partisi Demokratik Hümanist Merkez (CDH) tarafından ihraç edilmesiyle alevlendi.