LONDRA

İngiliz yayın kurumu BBC’nin Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisinin lideri Marine Le Pen’i yayına konuk alması, kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı.

İngiltere’nin önde gelen gazetecilerinden Andrew Marr’ın hazırlayıp sunduğu “Andrew Marr Show” programına, “Ateşkes günü” anma törenlerinin yapıldığı sırada aşırı sağcı ve göçmen karşıtı söylemi ile tanınan Ulusal Cephe (FN) partisinin lideri Marine Le Pen’in konuk olarak alınması, ülkede tepkiyle karşılandı.

İngiltere’de, İtilaf devletleri ile Almanya arasında 11 Kasım 1918’de sağlanan ateşkesin yıl dönümü kapsamında Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden askerler, bu hafta sonu yapılan törenlerle anılıyor.

Yaklaşık 50 kişilik bir grup, kamu gelirleri ile finanse edilen yayın kurumunun, “faşizm” propagandası yaptığını öne sürerek BBC’nin Londra’daki merkezi önünde protesto yaptı. Le Pen’in BBC’ye konuk alınması sosyal medyada da binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Le Pen kendisine partisinin “ırkçı” olduğu yönündeki iddiaları sorulması üzerine, “Bu derece aşağılayıcı bir şey söylemenize izin veremem. Ulusal Cephe hiçbir zaman ırkçı olmamıştır. Bu ifadeler uzun zamandır kullanılıyor bizimle ilgili olarak. Kitlesel göçe karşı olanların hepsi için ırkçı oldukları söyleniyor. Ben buna katılmıyorum.” dedi.

Göçün durdurulması gerektiğine işaret eden Le Pen, “Tüm dünyanın yoksulluğunu üzerimize alamayacağımızı söylemenin ırkçılık olduğunu düşünmüyorum. Buraya gelen yüzlerce, binlerce insana bakamayız. Bizim öncelikli görevimiz Fransız toplumunu korumak, kendi insanlarımız, vatandaşlarımızın arasında dayanışmayı sağlamak.” şeklinde konuştu.

İngiltere’nin önde gelen deneyimli gazetecilerinden 57 yaşındaki Andrew Marr ise tepkilerin ardında yaptığı açıklamada, röportajın gerekliliğini savundu.

Marr açıklamasında, “İnsanların bir kısmının bu sabah Le Pen ile yaptığımız röportajımızın ulusal Ateşkes Günü’nde yayınlanmasından dolayı alındığını, üzüldüğünü biliyorum. Eleştirileri anlıyorum. Fakat Le Pen bazı koşullar altında bahar aylarında Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı olabilir. Bu hafta Trump’ın zaferinin ardından Le Pen dünyanın değiştiğini, kendi tarzında politikanın yükselişte olduğunu söylemişti.” ifadelerini kullandı.

BBC’deki programın editörü Rob Burley de açıklamasında röportajı savunarak, “İzleyicilerimizin kendisinin ne düşündüğünü anlamalarını sağlamak bizim görevimiz.” dedi.

İngiltere’de muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise konuya ilişkin olarak, “Le Pen seçim kazanmak için Fransa’daki azınlıklara karşı popülizm yapıyor. Gerçek şu ki nasıl UKIP’in Britanya’da geride bırakılmış insanların karşılaştığı ekonomik sorunlara karşı bir çözümü yoksa, kendisinin de yok.

Corbyn ABD’de başkanlık seçimini kazanan Donald Trump ile Le Pen’in benzer yaklaşımları olduğunu belirterek, “Bence benzer sığ politikaları kullanmaya çalıştıkları için birbirlerine benziyorlar. Çünkü yabancı düşmanlığı, tahammülsüzlük gibi şeyleri bir kere kutudan çıkardığınızda, yerine geri koymanız çok zor.” dedi.