ERBİL  - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, petrol satışında Bağdat hükümetinin kendilerine diz çöktüremeyeceğini belirterek yıl sonuna kadar boru hatlarıyla ihraç edilen petrol miktarını günlük 500 bin varile çıkarmak istediklerini bildirdi.

 Barzani, IKBY Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Bağdat hükümetiyle sorun yaşamak yerine birlikte çalışmak istediklerini belirterek, "Diyalog yolu ve müzakere için kapılarımız açıktır. Petrol satış sürecimiz, Irak’ın Irak Milli Petrol Şirketi'nin (SOMO) takip ettiği süreçtir. Eksik veya fazla hiçbir şey yoktur. Aynı süreç ve aynı maliyetle petrolü gönderdik ve sattık. Şeffafiyete çok önem verdik. Çünkü şeffafiyet iki ucu keskin kılıç gibidir. Kürdistan bölgesinin itham edilmemesi için her şeyin anayasaya uygun olmasına özen gösterdik. Zira bu sürecin dostu varsa, düşmanı da vardır" dedi.

Barzani şöyle devam etti:

" Petrol sevkiyatında Bağdat, bize diz çöktüremez. Irak MilliPetrol Şirketi'nin (SOMO) yöntemiyle açık ve şeffaf bir şekilde petrol satabiliriz ancak Bağdat hükümetinin petrol satışını, kontrolüne almak istemesini kabul etmeyeceğiz."

"Bağdat anayasayı ihlal etti"

Tüm iyi niyetlerine rağmen Badat'ın yanlışta ısrar ettiğini öne süren Barzani, "Bağdat hükümeti, çok tehlikeli bir çan çaldı. Bu sadece bir kişinin emriyle Kürdistan bütçesinin kesilebilmesiydi. Başbakan Nuri Maliki, bütçedeki payımızı keserek anayasayı ihlal etti" diye konuştu.

Irak genel bütçesindeki yüzde 17'lik paylarını istediklerini dile getiren Barzani, Kürt bölgesindeki projelerin hayata geçirilmesi için en az 30 milyar dolara ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Barzani, hali hazırda Kürdistan bölgesinin, Bağdat hükümetinden, 6 trilyon dinar alacağı olduğunu bildirdi. 

"İkinci sınıf muamelesi yaptılar"

Bağdat hükümeti temsilcilerinin, "petrol satmak domates salatalık satmaya benzemez" şeklindeki sözlerini aktaran Barzani,  şunları söyledi:

"Bu Iraklı bakanın bize söylediği sözdü. Yani bize şunu demek istiyorlardı: 'Siz kendi başınıza petrol satamazsınız. Petrolün nasıl satılacağını bilemezsiniz.' O güne kadar bizi ikinci sınıf vatandaş olarak gördüklerinden habersizdik. 'Yani siz bilemezsiniz. Herşeyi bizim emrimiz ve direktifimizle yapacaksınız' diyorlardı. Kürdistan hükümetinin ve halkının iradesinin bu süreci çoktan geçtiğini hala anlamıyorlar. Kürdistan hükümetinin siyaseti, tekrar geriye dönüş şeklinde olmayacaktır."

 "Bağdat'a mesajımızı verdik"

Barzani, Bağdat'la anlaşma olmazsa sonsuza kadar beklemeyeceklerini dile getirerek, "Bağdat'ın yapabileceğimizi anlaması için petrol satışına başladık. Bizim Bağdat’a mesajımız şudur: Kendi petrolümüzü satabiliriz. Onlar, Kürdistan hükümetinin petrolü satamayacağını iddia ediyorlardı. Ancak biz onlara satabileceğimiz gösterdik" değerlendirmesinde bulundu.

Barzani, elindeki kitapçığı göstererek, "Biz petrol satış kararını Kürdistan parlamentosu tarafından kabul edilen anayasaya göre verdik. Kürdistan parlamentosunda onaylanan 5'inci kanun maddesini okumak istiyorum: Kürdistan hükümeti, hakkına düşen maliyeti elde etmek için uygun yolları bulmak yükümlülüğündedir. Bunlar da petrol ve gazın üretimi, gönderimi ve satışıdır" görüşünü dile getirdi. 

Petrol ihracına devam edeceklerini belirten Barzani, "Hedefimiz yıl sonuna kadar boru hatlarıyla dünya piyasalarına ihraç edilen petrol miktarını 500 bin varile çıkarmaktır" dedi.

Parlamentoda bulunan milletvekillerine petrol satışına verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Barzani, şöyle devam etti:

"Bu bir şahsın veya partinin değil, hepimizin başarısıdır. Memur maaşlarının ödenmesi ve mali sorunlarımızın çözümü için de desteğinizin devam etmesini temenni ediyorum. Bütün Kürdistan siyasi taraflarından bu meseleye gerçekçi bakmalarını rica ediyorum. Çünkü bu kişisel bir mesele değildir. Bir siyasi partinin kazanımı değildir. Hepimiz birlikte bu kazanımları koruyabiliriz." 

Barzani, ABD'nin petrol satışında merkezi Bağdat hükümetinin onayını istemesine ilişkin ise "Amerikanın petrol ihracındaki tavrı ve siyaseti, her iki tarafının rızasının alınmasıydı. ABD, tarafsız bir siyaset izlendi" sözlerini kaydetti.