BAĞDAT

Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Irak'ın Dohuk bölgesindeki kamplarda iskan edilen Suriyeli sığınmacıları ziyaret etti.

Bölgesel yönetimden yapılan açıklamaya göre Barzani, sığınmacılara hitaben, ''Suriyeli kardeşlerimiz; burada hepiniz güven içindesiniz. En yakın zamanda başınız dik bir şekilde ülkenize geri dönebilmenizi umut ediyoruz. Suriye halkı, kendi kaderini belirleyecektir ve aldığı her karar tarafımızdan saygıyla kabul görecektir'' dedi. 
Suriyeli sığınmacıların kendilerini evlerinde hissetmeleri gerektiğini söyleyen Barzani, ''Sizler burada misafir değilsiniz. Ülkemiz ülkeniz, evimiz evinizdir'' diye konuştu. 
Suriye'de vatandaşlık ve diğer birçok hukuki haktan mahrum Kürt nüfusunun geleceğine de dikkati çeken Barzani, demokratik bir çözümün hem Suriye yönetimi hem de Kürtlerin çıkarına olacağını savundu. 
Bölgesel yönetimin, Suriyeli Kürtlerin geleceğini teminat altına almak için uluslararası toplumla koordinasyon içinde çalıştığını belirten Barzani, Kürt nüfusun da Suriye halkının diğer kesimleriyle iyi ilişkiler geliştirilmesinin önemine işaret etti. 
Ziyareti sırasında BM Yüksek Mülteciler Komisyonunu temsilcileri ile de bir araya geldiği belirtilen Barzani'nin, yerel makamları, yaklaşan kış dönemi göz önünde bulundurularak gerekli tedbirlerin alınması konusunda da uyardığı öğrenildi.