Bangladeş'te Seçim Komisyonu'nun dün genel seçimlerin 5 Ocak'ta yapılacağını açıklamasının ardından, muhalifler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 2 kişinin öldüğü bildirildi.
Yetkililer, bir göstericinin ülkenin doğusundaki Comilla bölgesinde düzenlenen bombalı saldırıda, diğerinin ise kuzeybatıdaki Sirajganj eyaletinde yaşamını yitirdiğini söyledi.
Hükümete seçim kararından vazgeçmesi çağrısında bulunan muhalefet partileri, ülke genelinde 48 saat boyunca karayolları, demiryolları ve limanları trafiğe kapatacaklarını açıkladı.
Başbakan Şeyh Hasina hükümetinin seçimleri adil biçimde yapamayacağını ileri süren muhalefet partileri, seçimlere kadar tarafsız, geçici bir hükümetin kurulmasını istiyor.
Muhalefetin önerisini reddeden Hasina, ay başında ülkeyi seçimlere götürmesi için lideri olduğu Avami Birliği'ni destekleyen siyasi partilerin katılımıyla yeni bir hükümet kurmuştu. Hasina, muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Parti'ye de hükümete katılma çağrısı yapmış ancak teklifi geri çevrilmişti.
Siyasi krizin devam ettiği ülkede çıkan çatışmalarda 30'dan fazla kişi yaşamını yitirmişti.
Yakın tarihine siyasi krizlerin damga vurduğu 160 milyon nüfuslu Bangladeş, Pakistan'dan bağımsızlığını kazandığı 1971 yılından bu yana iki devlet başkanını suikasta kurban vermiş ve 19 darbe girişimine sahne olmuştu.