KAHİRE

Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), "İran'ın Arap ülkelerinin iç işlerine karışması, teröristlere destek vermesi ve Hizbullah ile devrim muhafızlarını kullanarak fitneyi körüklemesinin kabul edilemez olduğunu" bildirdi.

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid Al Halife, "İran iyi komuşuluk politikasına ve uluslararası kanunlara saygı göstermiyor. Ondan bu tavrından vazgeçmesini talep ediyoruz. Bölgenin güvenliğini korumak için siyasetini değiştirmesini ümit ediyoruz" dedi.

"Arap ülkelerinin iç işlerine bölgesel müdahaleler, Arap ülkelerinin terörü ve teröristleri yayma sahası olarak kullanılması, mezhepçi fitnenin körüklenmesi ve İslam anlayışının yozlaştırılması" konusunda uyarıda bulunan Al Halife, BAE'nin, "3 adasına yönelik İran işgalinin bitmesi" talebini desteklediklerini belirterek, bu meselenin doğrudan müzakereler ya da Uluslararası Adalet Divanı'na başvurma yoluyla çözülmesi için çağrıda bulundu.

Al Halife Yemen'e ilişkin açıklamalarında ise "İran'ın desteklediği terörist örgütlerle savaşında" Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin meşruiyetini desteklediklerini ve Suudi Arabistan'ın Yemen konusundaki çabalarının yanında olduklarını bildirdi.

BAE Dışişleri Bakanı Muhammed Enver Karkaş da "bir ülkenin evlatları arasında huzursuzluk ve fitneyi körüklemek suretiyle Arap ülkelerinin iç işlerine yönelik bölgesel müdahalelere" ülkesinin karşı olduğunu söyledi.

İyi komşuluk ilkelerinin korunması ve her ülkenin egemenlik, bağımsızlık ve menfaatlerine saygı duyulması için "ülkelerin içişlerine müdahalelere hemen son verilmesini" talep eden Karkaş, İran'a "Arap ülkelerinin iç işlerine müdahale için mezhepçilik kartını kullanmaktan kaçınması" çağrısında bulundu.

Karkaş ayrıca İran'a "3 ada işgalini bitirecek barışçıl çözüm çağrılarına olumlu karşılık verme" yönünde ülkesinin daha önce yaptığı daveti tekrarladı.