Saraybosna - Bosna Hersek'in Srebrenitsa kenti yakınlarındaki Konyeviç Polye Köyü'nde yaşayan Boşnak nine Fata Orloviç'in, bahçesine izinsiz olarak inşa edilen Ortodoks kilisesinin kaldırılması için Srebrenitsa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru reddedildi.

Bahçesinden kilisenin kaldırılması için verdiği mücadeleyle Bosna Hersek'te haksızlıklara karşı direnişin sembol isimleri arasına giren Orloviç'in, savaş döneminde terk etmek zorunda kaldığı evinin bahçesine izinsiz olarak inşa edilen kilisenin kaldırılması için yaptığı başvuru, Srebrenitsa Mahkemesi'nde görüşüldü.

Avrupa Birliği Bosna Hersek Yüksek Temsilciliği (OHR) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcilerinin de takip ettiği duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti, Orloviç'in başvurusunun reddedildiğini belirtti. Başvurunun reddedilmesine ilişkin kararın gerekçesinin ise taraflara daha sonra iletileceği kaydedildi.

Srebrenitsa Mahkemesi Başkanı Hayrudin Haliloviç, Fata Orloviç'in başvurusunun reddedilmesiyle ilgili, "Şu an itibarıyla bu konuda başka bir şey söyleyemem. Reddedilme nedenlerini henüz bilmiyorum" dedi.

 Fata Orloviç ise mahkemenin kararını haksız bulduğunu belirterek, "Mahkeme ve adalet diye bir şey yok burada. Eğer olsaydı, bu kilise 1 yıldır bahçemde duramazdı" diye konuştu.

Orloviç, "Bir mahkeme yıkılsın derken, diğeri engelliyor. Yedi çocuğum var, her birine kendi çocukları üzerine bu toprağı vermemeleri için yemin ettirdim. Bu kilise, bir gün yıkılacak. İstedikleri kadar, kilisenin bahçemden kaldırılmasına karşı karar çıkarsınlar. Gün gelecek, kabul edecekler. Kıyamete kadar peşlerindeyim" ifadelerini kullandı.

Orloviç, hukuk mücadelesini sürdürmeye kararlı olduğunu sözlerine ekledi.