Azerbaycan'ın önemli bölgelerinden ve Yukarı Karabağ'ın sembolü Şuşa şehrinin Ermeniler tarafından işgalinin 21. yılında, şehitler Bakü'de düzenlenen törende anıldı.
Ermeni işgalinde yakınlarını kaybeden ve topraklarından göç etmek zorunda kalan Şuşalılar, Bakü Şehitler Hıyabanı'nda buluştu.
Anma törenine katılan Şuşa Valisi, Karabağlı milletvekilleri, "Yukarı Karabağ Azerbaycan İcması" yöneticileri ve yüzlerce vatandaş, şehit mezarlarını ziyaret ettikten sonra Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk bıraktı.
"Yukarı Karabağ Azerbaycan İcması" Başkanı Bayram Seferov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "ister barış, ister savaş yolu ile bir gün mutlaka topraklarına döneceklerini" söyledi.
Çözüm için ilk yol olarak uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde barış yolunu tercih ettiklerini ifade eden Seferov, barışla çözüme ulaşılamadığı takdirde, güçlü ordu, güçlü siyasi irade ve halk desteği ile toprakları işgalden kurtaracaklarını belirtti.
Yukarı Karabağ'daki Ermenilere çağrıda bulunan Seferov, 1992 yılına kadar orada kayıtlı yaşayan Ermenilerin Azerbaycan vatandaşı olduğunu, topraklar işgalden kurtulduğu zaman bu vatandaşların istedikleri takdirde yine Azerbaycan vatandaşlığında kalarak eşit şartlarda yaşayabileceklerini kaydetti.
Azerbaycan'a ait Yukarı Karabağ ve çevre illerde hak iddia eden Ermeniler, 1991'de başlattıkları saldırılarla Hankendin'i, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti.
Şuşa'yı, Laçın, Hocavend, Kelbecer, Ağdere, Ağdam, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.
Şuşa'nın savunmasında 480 Azerbaycanlı hayatını kaybetti, 600 kişi yaralandı, çok sayıda kişi esir alındı veya kayboldu.
Esir düşen Azerbaycanlılardan 68'inin akıbeti bugüne kadar belirlenemedi.
İşgal, Azerbaycan ekonomisini milyarlarca manat kayba uğrattı. Binlerce insan topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Çok sayıda tarihi anıt tahrip edildi.