VİYANA

Avusturya'da yaşayan Müslümanlara yönelik saldırıların artması, akademisyen, sivil toplum örgütü, yazar, milletvekilli ve gazeteciler tarafından tepkiyle karşılandı.

Innsbruck Üniversitesi'nden Prof. Dr. Peter Stöger ve Müslüman feminist Dudu Küçükgöl öncülüğünde "Toplumsal sükunete çağrı" ve "Müslümanlarla ilgili histeriye karşı açık mektup" başlıklı bildiri hazırlandı.

İnternet ortamında yayımlanan, Müslüman, Hristiyan ve Yahudiler tarafından imzalanan bildiride, "Korku ve panik atmosferinde herkesi sükunet ve tarafsızlığa davet ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Terör örgütü IŞİD ile ilgili tartışmaların Avusturya'da kaygıya neden olduğu vurgulanan bildiride, medyanın "hukuk sınırlarını aşarak İslam'ın aşırılık ve fanatizmle eşit olduğu tezini ileri sürerek İslam düşmanlığı" yaptığı belirtildi.

Bildiride, IŞİD tedbirleri kapsamında dini sembollerin yasaklanması, öğretmenlerinin radikal eğilimli öğrencileri ihbar etmesi gibi önlemlerin "Müslümanları toplumda zan altında bırakacağı" vurgulandı. Din özgürlüğünün kısıtlanmasını ve din-devlet ilişkilerine açık müdahale içeren önlemlerin alınmasından endişe duyulduğu ifade edildi.

Son haftalarda Müslümanlara karşı saldırılarda büyük artış olduğu belirtilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"Kamuda dini görevlerini yerine getirenler, bu yüzden ihbar ediliyor. Müslümanlar işe alınmıyor, sokak ortasında dövülüyor. Medyatik ve siyasi tartışmalar, Müslümanların dışlanmasına neden oluyor."

IŞİD terörünü ve Müslümanlara yönelik saldırıların kınandığı bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Bir dini gruba karşı korku yaratmak bütün insanlara zarar verir. Bu atmosferde herkesi, Avusturya halkının huzurlu birlikteliği ve hukukun üstünlüğünü sağlamak için sükunete çağırıyoruz. Gazetecileri, siyasetçi ve öğretmenleri günlük görevlerinde tarafsızlığa ve sükunete destek olmaya çağırıyoruz."

Kısa sürede binin üzerinde destekçi bulan bildiriye ilk imza atanlar arasında çok sayıda akademisyen, milletvekili ve sivil toplum örgütü temsilcileri bulunuyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da en son dün şehrin tek minareli camisi olan İslam Merkezi Camisi'ne giden sokaktaki tabelaların üzerine İslam karşıtı yazılar yazıldı. IŞİD’e yönelik tedbir tartışmalarının yapıldığı son bir ayda üç başörtülü kadına, üç cami ve bir imam hatip lisesi inşaatına saldırı düzenlendi.