BERLİN

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, sığınmacı krizini Avrupai bir şekilde çözeceklerini kaydetti.

Göç akınını azaltacaklarını bildiren Kurz, sığınmacı krizinin Avrupa'yı parçalamayacağını vurguladı.

Makedonya sınırının kapatılmasına değinen Kurz, Yunanistan'ın göç akımını durduramadığı için Makedonya'nın zor bir görev üstlendiğini anlattı. Kurz, insanların tekrar kontrolsüz bir şekilde Orta Avrupa'ya doğru akın etmelerine izin vermenin büyük bir hata olacağını kaydetti.

"Sınırlar Avrupa'ya sığınmacı akını azaldığında açılabilir"

Sınırların kapalı kalması gerektiğine işaret eden Kurz, ''Sınırlar ancak Avrupa'ya sığınmacı akını azaldığında açılabilir. Makedonya'daki acı korkunç. İnsanlar kendilerinin yanlış umuda kapıldıklarını kaldırabilmeli. Samimi olarak 'Artık Orta Avrupa'ya gelemezsiniz' demeliyiz'' ifadelerini kullandı.

Sığınmacılarla ilgili Türkiye ile yapılan iş birliğine atıfta bulunan Kurz, gelecek hafta yapılacak AB zirvesinde Türkiye ile bu konuda anlaşacaklarını tahmin ettiğine dikkati çekti.

"Türkiye ile anlaşma Avrupai çözümün bir parçası"

Türkiye'nin güçlü bir pozisyonu bulunduğunu ve bunun farkında olduğunu dile getiren Kurz, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Türkiye ile anlaşma Avrupai çözümün bir parçası. Yunanistan'daki sığınmacılara yardım edilmeli, Almanya ve Avusturya'ya gelişlerine izin verilmemeli. Bu şekilde göç akımı azalır çünkü kimse Midilli'de yaşamak için gelmiyor.''

Kurz, Türkiye ile yürütülen AB müzakerelerinin sığınmacı krizinden bağımsız görülmesi gerektiğini vurguladı.