Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, telefon görüşmelerinin Avustralya istihbarat yetkilileri tarafından dinlendiği iddialarına sert bir dille tepki vererek casusluk faaliyetlerinin iki ülke arasındaki işbirliği anlaşmalarının yeniden gözden geçirilmesine neden olabileceği uyarısında bulundu.
Yudhoyono, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada "Endonezya'daki telefon görüşmelerinin dinlenmesini herhangi bir pişmanlık işareti göstermeden hafife alan Avustralya Başbakanı Tony Abbott'ın açıklamalarını esefle karşılıyoruz" dedi.
Avustralya Başbakanı Abbott, konu ile ilgili yorumunu soran gazetecilere, "Şu an ilişkilerimizin en iyi dönemini yaşamıyor olabiliriz ama Endonezya ile çok iyi ve güçlü ilişkilerimiz var" yanıtını vermişti.
Endonezya, Avustralya güvenlik ajansının 2009 yılında Devlet Başkanı Yudhoyono'nun cep telefonunu dinlediği iddiaları üzerine bu ülkedeki büyükelçisini geri çağırmıştı.
Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı bazı belgeleri yayımlayan gazeteler, Avustralya güvenlik ajansının 2009 yılında Devlet Başkanı Yudhoyono'nun yanı sıra Yudhoyono'nun eşi Kristiani Herawati, 8 bakan ve diğer bazı Endonezyalı yetkililerin telefonlarını hedef aldığını ileri sürmüştü.