BRÜKSEL - Avrupa Birliği, Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan ve askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi'ye idam cezası verilmesini uygun bulmadı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yaptığı açıklamada, "Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 100'den fazla destekçisine istenen idam cezası Mısır'ın uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine uygun olmayan bir toplu yargılamanın sonunda alınmıştır. Mısır yargı makamları uluslararası standartlara uygun şekilde muntazam ve bağımsız soruşturmalar ve sanıkların adil yargılanma hakkını güvence altına alma sorumluluğu taşımaktadırlar" dedi.

Mogherini, açıklamasında, "AB olarak bu kararın temyiz sürecinde revize edileceğine güveniyoruz. İstikrar ve hukukun üstünlüğü garanti altına alınmalıdır" ifadesini kullandı.

Yüksek Temsilci Mogherini, AB'nin her şartta idam cezasına karşı olduğunu hatırlattı.

Mogherini'nin Sözcüsü Catherine Ray, Mursi'nin geçen ay yargılandığı başka bir davada 20 yıl hapse mahkum edilmesini "not ettiklerini" ve "Mısır hükümetiyle güçlü ve sabit ilişkilerin süreceğini" açıklamıştı.