Güneydoğu Asya Ülkeler Birliğinin (ASEAN) 2016 Liderler Zirvesi, yarın Laos'un başkenti Vientiane'de başlayacak. 

28. ve 29. ASEAN zirvelerine, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Başkanı Barack Obama, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Keqiang, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Malezya Başbakanı Necip Rezak, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Kamboçya Başbakanı Hun Sen, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Tayland Başbakanı Prayuth Çan-oça, Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, Yeni Zelanda Başbakanı John Key ve Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin katılması bekleniyor. 

Zirvelerde, bölgesel güvenlik, ekonomi ve çevre gibi konuların yanı sıra ASEAN-Çin arasında yaşanan Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik hakları meselesinin de ana gündem maddesi olması bekleniyor.

Zirve çerçevesinde bölgesel ve küresel serbest ticaret anlaşmalarının tamamlanması, iş geliştirme ve entegrasyon, altyapı ve küresel mega eğilimler ve bölgesel entegrasyon, sürdürülebilir ekonomik kalkınma, teknolojinin geleceği, kadın ve gençlerin iş hayatına katkısı da ele alınacak.

BM Genel Sekreteri Ban ve ABD Başkanı Obama'nın görüşmelerinde ise Vietnam savaşı sırasında yoğun bombardımana maruz kalan Laos topraklarındaki patlamamış mühimmatların güvenli şeklide temizlenmesinin de gündeme gelmesi öngörülüyor. 

Öte yandan, dünya liderlerinin yanı sıra yaklaşık 5 bin delegenin katılacağı ASEAN Laos toplantılarını takip etmek üzere binden fazla yabancı medya mensubunun akreditasyon yaptırdığı da açıklandı. 

Zirve, 8 Eylül'e kadar sürecek.

Yaklaşık 6,5 milyon nüfusa sahip Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, ASEAN ülkeleri arasındaki en düşük nüfusa sahip ülke konumunda. Denize kıyısı bulunmayan 236 bin 800 kilometrekarelik alana sahip Laos, geçen yıl yüzde 7 büyüme hızıyla birlik üyeleri arasında büyüme oranı en yüksek ülke olmuştu. Laos, ASEAN'ın en fakir üyesi olarak da biliniyor.