ARSAL - Esed güçleri ile muhalifler arasında devam eden çatışmalar sebebiyle Kalamun bölgesinden Arsal'a sığınan aileler, geçirdikleri zorlu yolculuğu ve içinde bulundukları zor durumu AA muhabirine anlattı.

Kayınvalidesi ve 5 çocuğuyla yaşadıkları Kalamun bölgesinden çıkmak zorunda kalan 20'li yaşlardaki Ummu Adem, Arsal'a kaçış yolcuğunu, "işkence ve azap" kelimeleriyle tasvir etti. Yolculuğun bir kısmını yürüyerek diğer kısmını kamyon kasasında tamamladıklarını ifade eden Ummu Adem, Arsal'a bir hafta önce geldiklerini belirtti.

Suriyeli Ebu Muhammed es-Selasini ise ayakkabı ve 10 kişilik ailesi için ısıtıcıya ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Arsal'a en yakın köyden göç ettiği için yolcuğunun çok zor geçmediğini ifade eden Selasini, köyünün Arsal'a yakın olması ve hükümet güçlerinin düzenlediği hava saldırıları sebebiyle köy sakinlerinin gruplar halinde yaşadıkları yerleri terketmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Soğuk hava sebebiyle zor durumda olduklarını belirten Suriyeli Abdullah da, "Yardım kuruluşlarının verdiği ilaçlar bir işe yaramıyor. Çünkü soğuk hava nedeniyle bir türlü iyileşemiyoruz" dedi.

Suriye'den Lübnan'a yönelen bomba yüklü bir aracın geçen hafta ele geçirilmesinin ardından güvenlik önlemlerinin artırıldığı bölgede, sığınmacı sayısının bölge nüfusunun 3 katına çıktığı belirtiliyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) verilerine göre Lübnan'da 929 bin kayıtlı mülteci bulunuyor. Lübnan makamları ise Suriyelilerin sayısının 1 milyon 200 bini aştığını kaydediyor.