Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Arap dünyasındaki tüm bölgelerin bölünme tehdidi altında olduğunu söyledi. Bölgedeki 8 ülkede yaşananlar Berri’nin tespitini doğrular nitelikte!
Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, “Lübnan iç savaşı, bize anlaşma ve uzlaşmadan başka çözüm yolu olmadığını gösterdi. Arap dünyasındaki tüm bölgeler bölünme tehdidi altında ve bölgede etnik çatışmalar yaşanıyor” dedi.

LİBYA 2 PARÇA!
Libya’da isyanın başladığı Bingazi'deki aşiret liderleri ve milis komutanları geçtiğimiz bahar aylarında ülkenin doğusunda özerklik ilan etmişlerdi. Ülkede halen devam eden iktidar çekişmeleri, Libya’da doğu-batı ekseninde bir bölünme yaşanabileceğini gösteriyor.

SURİYE 5 PARÇA!
Şangay’da Suriye zirvesinde ülkenin 5 parçaya bölünebileceği uyarısı yapılmıştı. Zirveye göre Suriye’nin bölünmesi durumunda 5 ayrı parça şöyle öngörülüyor: Sünni (Şam ve Halep merkezli 2 bölge), Baas (Alevi-Nusayri, Lazkiye, Tartus, Baniyas), Kürt (Kamışlı, Afrin, Kobani, Amadi) ve Dürzi (Şam, Lübnan arası) bölgeleri...

IRAK 3 PARÇA!
ABD’nin Irak’tan çekilmesi, Barzani’nin Kerkük petrolleri üzerindeki iddiası ve Sünni lider Haşimi’nin yargılanması girişimi, ülkenin etnik ve mezhepsel olarak 3’e bölünmesi riskinin sürdüğünü gösteriyor.

SUDAN 2’YE BÖLÜNDÜ
Yüzölçümü olarak dünyanın en büyük 16. ülkesi olan Sudan’dan Güney Sudan’ın ayrılmasıyla ülkenin petrol gelirlerinin düşebileceği öngörülüyor. Güney Sudan, petrol rezervlerine yakın. Sudan’ın resmi dili Arapça.

FİLİSTİN 2’YE BÖLÜNDÜ!
Filistin’de halen 2 ayrı parçalı yönetim uygulanıyor. Batı Şeria’daki El-Fetih ve Gazze’deki Hamas, kendi bölgelerinde yönetimi sürdürüyor. Hamas ve El-Fetih, siyasi duruş nedeniyle anlaşamıyorlar.

FAS 2 PARÇA
1976'da İspanya'dan ayrılan ve Fas tarafından fiilen yönetilen Batı Sahra’da İspanyolca ve Arapça konuşulmaktadır. Yüzölçümleri aynı olan Fas’ın nüfusu 29 milyon, Batı Sahra’nın nüfusu ise 270 bindir.

YEMEN 2 PARÇA!
Arap Yarımadası’nın güneyinde yer alan ülkenin nüfusu 22 milyondur. Zeydiyye (Şii) mezhebindeki Husi’ler, ülke nüfusunun yarısını oluşturur. Geçtiğimiz yıllarda silahlandıkları iddia edilmektedir.

LÜBNAN ÇOK KARIŞIK!
Dünyada pek çok din ve kültürün birarada yaşadığı nadir ülkelerden biri olan Lübnan’da zaman zaman şiddetli görüş ayrılıkları, çatışmalar ve suikastler yaşanıyor.