ANKARA

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonunun, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 9 çelik boru ihracatçısı ülke hakkındaki antidamping soruşturmasına, ABD'nin artan petrol ve sondaj boruları ithalatının neden olduğu belirtiliyor.

Bu ayın başlarında ABD'li bir grup çelik boru üreticisinin, Türkiye dahil bazı ülkelerden ithal edilen ürünler hakkında inceleme başlatılmasını istemesi üzerine ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, geçtiğimiz günlerde soruşturma açılmasına karar vermişti.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren, soruşturmanın sektörün ihracatını olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, sürecin minimum zararla atlatılmasını ümit ettiklerini, bu nedenle avukatlık firmalarından hizmet alacaklarını söyledi.

"Türkiye'nin ABD ithalatındaki payı yüzde 4"

Son yıllarda ABD'deki konvansiyonel olmayan enerji kaynaklarının üretilebilir hale gelmesi ile ilgili çalışmalar sonucunda petrol ve sondaj için kullanılan çelik borulara talepte önemli miktarda artış kaydedildiğini anlatan Zeren, ABD'nin 2005'te yaklaşık 1,5 milyon ton olan petrol ve sondaj borusu ithalatının, geçen yıl 3,25 milyon tona yükseldiğini ifade etti.

Türkiye'nin ABD'nin çelik boru ithalatından yüzde 4 civarında pay aldığını belirten Zeren, soruşturmanın, ABD’deki petrol ve sondaj borularının ithalatının artmasının yerli üreticileri etkilemesi nedeniyle açıldığını dile getirdi.

"Yıllardır soruşturmalarla mücadele ediyoruz"

Türkiye'nin söz konusu ürünler kapsamındaki ihracatının tamamına yakınını ABD'ye yaptığına ve bu açıdan pazarın sektör için son derece önemli olduğuna işaret eden Zeren, sektörün uzun yıllardır gerek ABD gerekse Avrupa Birliği nezdinde açılan antidamping soruşturmalarıyla mücadele ettiğini söyledi. Zeren, "Soruşturma süreci boyunca sektör firmalarında çalışanlar neredeyse her gün yarı mesaisini gerekli dosyaları hazırlamak için harcıyor. Firmalarımız, soruşturma için tuttukları avukatlar için de milyonlarca dolarlık avukatlık masraflarına katlanmak zorunda kalınıyor. Bu nedenle sektör temsilcilerimiz sıkıntılı günler geçiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Antidamping soruşturması açılan ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Hindistan, Güney Kore, Filipinler, Suudi Arabistan, Tayvan, Tayland, Ukrayna ve Vietnam da bulunuyor. Türkiye ve Hindistan'dan yapılan ithalata telafi edici vergi getirilmesi de soruşturma kapsamındaki talepler arasında yer alıyor.