LEFKOŞA

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüştü.

Eide, görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, görüşmesinin olumlu geçtiğini, Kıbrıs müzakerelerinin liderler tarafından sürdürülen bir süreç olduğunu söyledi.

Uluslararası toplumun Kıbrıs’taki gelişmelere karşı ilgisi ve desteğinin daha önce hiç olmadığı kadar fazla olduğuna işaret eden Eide, "Uluslararası toplumlar gerek çözümün finansmanı gerekse diğer boyutları konusunda düşüncelerini ifade etmeye başladı" diye konuştu.

Anastasiadis'in "Türkçe girişimi"

Rum lider Nikos Anastasiadis'in Türkçe'nin AB'de resmi dil olması için başlattığı çalışmanın önemine dikkati çeken Eide, "Rum lider Nikos Anastasiadis'in Türkçe’nin AB’de resmi dil olarak kabul edilmesi önerisi önemli bir adımdır. Bu Ada'daki olumlu havanın dışarıya yansıması olarak görülebilir. Tüm Kıbrıslılar için iki dilin de resmi dil olması önemli" dedi.

Şubat 2014'te imzalanan ortak açıklama sonrasında yeniden başlayan müzakereler, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından ivme kazanmıştı.